Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Konzumacija kafe može smanjiti ovaj česti problem s bubrezima

Preuzmite sliku

I dalje se otkrivaju novi zdravstveni benefiti kafe. Nova studija koja je objavljena u službenom listu Nacionalnog udruženja za bubrege pokazala je da kafa može pomoći u prevenciji iznimno bolnog stanja koje zahvata 15% populacije u Americi.

Studija je analizirala genetske podatke 572 hiljade sudionika u Ujedinjenom Kraljevstvu i finskoj.

“Naši nalazi sugerišu da redovna konzumacija kafe smanjuje rizik od formiranja bubrežnih kamenaca. Na primjer, jedna do jedna i po šoljica kafe na dan smanjuje rizik od stvaranja bubrežnih kamenaca za 40 posto”, govori Sussana C. Larsson s Instituta za okolišnu medicinu u Stockholmu koja je vodila cijelo istraživanje, piše Eatthis.

Zašto je ovo istraživanje važno?

Studija sugeriše da više od 500 hiljada ljudi traži hitnu pomoć zbog bubrežnih kamenaca svake godine.

Ovo nije prva studija koja je pronašla povezanost između konzumacije kafe i smanjenja rizika od stvaranja bubrežnih kamenaca. Ipak, istraživači ističu da je ovo prvo istraživanje koje je istraživalo kakvu ulogu genetika igra između konzumacije kafe i bubrežnih kamenaca.

Kako tačno kafa utiče na formiranje bubrežnih kamenaca?

Naučnici su ponudili nekoliko objašnjenja zašto kafa može pomoći u smanjenju pojave burežnih kamenaca i istaknuli da kofein povećava protok urina što predstavlja važan zaštitni faktor protiv stvaranja bubrežnih kamenaca. Pritom, napominju da je važno da ta konzumacija kafe bude popraćena s adekvatnom konzumacijom vode, prenosi N1 (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,