Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako alkohol utiče na žensko zdravlje: Ovo su neke od negativnih posljedica

Preuzmite sliku

Ispijanje čaše vina uz večeru, koktel ili šampanjac s prijateljima u izlasku kao način slavlja toliko je normaliziran u raznim društvima da mnogi, ni ne primjećuju posljedice koje to ima na tijelo.

Naravno, sve je u redu u umjerenim količinama. Međutim, kada konzumirate alkohol redovno, trebate uzeti u obzir neke njegove negativne posljedice na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Zbog svoje konstitucije i fiziologije (manje vode i veća koncentracija tjelesne masti), ženama je potrebno manje alkohola kako bi se napile i iskusile neke od štetnih posljedica alkohola na tijelo. Tu je i činjenica da muškarci imaju više enzima potrebnih za razgradnju alkohola nego žene. Stoga je ženina pozicija od početka slabija.

Šta je s hormonima?

Kao i uvijek, hormoni igraju ključnu ulogu u funkcionisanju cijelog tijela. Ako ih izazovete, sigurno će doći do nekih promjena. Alkohol čini upravo to – uzrokuje promjene u koncentraciji hormona koje mogu dovesti do promjena u raspoloženju, koži, ciklusu i mnogim drugim stvarima.

Spolni hormoni

Nekoliko istraživanja pokazalo je kako konzumacija alkohola povećava razinu estrogena i testosterona, ali smanjuje razinu progesterona. To znači, da je veća mogućnost da ćete imati neredovne cikluse i da možete doživjeti i anovulatorne cikluse (izostanak ovulacije). Ovo, pak može uzrokovati neplodnost.

Važno je znati da te posljedice nisu trajne i da će većina žena koje prestanu piti, ponovno imati redovite cikluse (ako problem s konzumacijom nije dovoljno ozbiljan da uzrokuje oštećenje organa). Dugoročno, visoke razine estrogena mogu dovesti do povećanog rizika od raka dojke.

Hormon stresa

Kortizol se često naziva hormonom stresa. Alkohol, također, može uticati na njega. Kada se konzumira u nižim koncentracijama, može dovesti do bolje opreznosti, ali ako se koristi dugotrajno, može izazvati obamrlost i disfunkcionalnost imunog sistema.

BMT

BMT je skraćenica za bijelo masno tkivo, obično poznato i kao mast. BMT luči adiponektin, hormon s višestrukim djelovanjem u tijelu. Dugotrajna konzumacija alkohola može dovesti do povećanog nivoa upale u tijelu, smanjene gustoće kostiju (osteoporoze) i inzulinske rezistencije.

 • Promjene koje možete očekivati nakon što prestanete piti alkohol

  Kratkoročno:

  Ciklus – može doći do nekih promjena u vašem ciklusu – menstruacija može kasniti. Možete osjetiti grčeve (to se događa, jer alkohol može podstići proizvodnju prostaglandina – koji uzrokuju kontrakciju mišića maternice). Ako pokušavate zatrudnjeti, možda ćete imati problema s trudnoćom zbog hormonske neravnoteže.

  Seks – alkohol smanjuje vaginalni protok krvi, što odgađa orgazam i intenzitet seksualnog užitka. Dobra vijest je da traje samo dok ste pijani.

  Problemi sa spavanjem – Iako možda mislite da vam alkohol pomaže da zaspite, možete se probuditi nakon noći opijanja i osjećati se kao da vas je pregazio kamion. Razlog leži u kvaliteti sna. Alkohol je sedativ koji vam može pomoći da brzo zaspite, ali remeti cikluse spavanja – postoji mogućnost da se REM faza skrati. U teškim slučajevima, deprivacija REM faze sna može dovesti do promjena raspoloženja, tjeskobe, razdražljivosti i halucinacija.

 • Dugoročno:

  Oštećenje jetre – kada redovno konzumirate velike količine alkohola, vaša jetra ne može sve preraditi. Kao rezultat toga, u jetri se počinju pojavljivati male lezije i naslage masnog tkiva, što dugoročno može dovesti do ciroze. S pozitivne strane, jetra ima velike regenerativne sposobnosti, pa će se, ako prestanete piti prije nego bude prekasno, sama izliječiti.

  Imunitet – konzumacija alkohola može uzrokovati supresiju imuniteta, što znači da osoba može imati poteškoća s borbom protiv bolesti.

  Krvne žile – alkohol povećava stvaranje LNG (lipoproteina niske gustoće) holesterola, što označava loš holesterol – ovaj holesterol može stvoriti pritisak u krvnim žilama, blokirajući protok krvi u mozak i srce.

  Kosti – kao što je ranije spomenuto, dugotrajna zloupotreba alkohola može dovesti do osteoporoze. Ovo se često događa mnogo ranije, nego što je to očekivano kod osoba koje ne piju (zbog toga što naši hormoni, kada su uravnoteženi, imaju zaštitnu ulogu u tom procesu).

  Jedinstvena fiziologija žene čini osjetljivijima na posljedice alkohola, uključujući promjene u hormonima, razini stresa i masnom tkivu. Te promjene, upozorava Intimina, mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema od neredovitih menstrualnih ciklusa do oštećenja jetre i oslabljenog imuniteta. Manja ili nulta konzumacija alkohola povezana je sa svim vrstama fizičkog, mentalnog, emocionalnog i seksualnog blagostanja. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,