Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jelena Đoković otkrila koji napitak pije: Čisti organizam i ubrzava metabolizam

Preuzmite sliku

Popularno

Jelena Đoković slovi za ženu koja jako pazi na svoje zdravlje, pa tako vodi računa i o tome što unosi u svoj organizam.

Kako sama priznaje, važno joj je da namirnice koje konzumira imaju nutritivnu vrijednost, da su kvalitetne, ali i ukusne. U nedavnoj objavi na Instagramu supruga Novaka Đokovića otkrila je da pije žuti napitak, odnosno čaj od kurkume.

Kurkuma, čiji je glavni aktivni sastojak kurkumin, djeluje na dva načina. Prvo, kurkumin ima termogenetski učinak, što znači da prirodno povećava unutarnju tjelesnu temperaturu i ubrzava proces razgradnje hranjivih tvari, posebice masti te poboljšava metabolizam.

Osim toga, kurkumin pridonosi detoksikaciji jetre, čime se čisti cijeli organizam i podupire učinkovito sagorijevanje masti. Sinergija svih sastojaka može povoljno djelovati na čišćenje jetre i održavanje optimalne funkcionalne razine organizma.

  • Kako pripremiti čaj od kurkume?

    Ako želite ubrzati metabolizam, poboljšati probavu i pospješiti mršavljenje, čaj od kurkume pijte minimalno pet dana. Priprema ovog napitka je jednostavna: potrebno vam je ¾ kašičice kurkume, dvije velike kašike domaćeg meda i tri šolje vode.

    Kurkumu otopite u vodi i kuhajte dok se količina vode ne smanji na nivo dovoljan za dvije šolje. Zatim procijedite napitak, dodajte med i po želji malo mlijeka. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,