Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hrani mozak i čuva pamćenje: Ovo je najbolja namirnica protiv demencije, mnogi je rijetko kad jedu

Preuzmite sliku

Demencija je bolest koja se kod starije populacije sve više pojavljuje.

Zbog toga je važno da mislimo na zdravlje svog mozga cijelog života, da ga razvijamo, učimo, imamo kvalitetan san, ali i da pažljivo biramo hranu koju unosimo u tijelo.

Vladeta Jerotić, čuveni srpski akademik govorio je da učenje jedne pjesmice ili molitve može značajno pomoći u očuvanju pamćenja. Zbog toga se trudite da svakodnevno naučite nešto novo, usvojite nova znanja pročitate nešto vrijedno i tako trenirate svoj mozak.

Stručnjaci ističu da izbor određene hrane takođe možemo aktivirati i hraniti moždane vijuge, a jedna od vodećih jeste ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama.

 • Omega-3 masne kiseline predstavljaju najbolje nutrijente za mozak, a namirnica koja ih najviše ima jeste masna riba. Istraživanja pokazuje da konzumiranje masne ribe barem jednom nedjeljno može pozitivno da utiče na mozak i smanji rizik od demencije u starosti.

  Od masnih riba izdvajaju se losos, skuša, tuna i haringa koje imaju najviši nivo omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Osim što povoljno djeluju na mozak, namirnice bogate omega-3 odlične su za smanjenje rizika od srčanih bolesti i regulišu nivo triglicerida, smanjuju rizik od artiritisa.

  Na koje načine omega-3 masne kiseline pomažu našem mozgu i nervnom sistemu:Čuvaju zdravlje ćelijskih membrana

  – Olakšavaju komunikaciju između neurona
  – Pomaže u sintezi i funkciji neurotransmitera
  – Podržavaju protok krvi u mozgu
  – Pomažu u rastu moždanog tkiva
  – Podržavaju spoznaju, uključujući pamćenje
  – Smanjuju rizik od anksioznosti i depresije
  – Smanjuju rizik od demencije

  Potrudite se barem jednom nedjeljno da jedete masnu ribu uz povrće ili žitarice za zdravlje mozga i cijelog organizma, piše Sensa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,