Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grickate li svoje zanoktice i nokte? Stručnjaci otkrili: Možda patite od rijetko poznatog stanja

Preuzmite sliku

Popularno

Dermatolozi upozoravaju kako stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Zanoktice su jedan od najiritantnijih kozmetičkih problema, a mnogi ne mogu odoljeti stalnom čupkanju i trganju kože. Komadići poderane kože, koji se pojavljuju pored nokta, često se zakače za odjeću ili nakit i mogu izgledati neugledno.

Sada dermatolozi upozoravaju da stalna želja za trganjem kože može biti znak mentalnog zdravstvenog stanja.

Konstantan poriv da čeprkate po koži izdajnički je znak bolesti zvane dermatilomanija – prema službenoj definiciji malo poznatog tipa opsesivno kompulzivnog poremećaja. Tačan uzrok nije u potpunosti poznat, ali stres i tjeskoba mogu pogoršati simptome

 • Slično OKP-u

  Iako se smatra oblikom opsesivno kompulzivnog poremećaja postoje ključne razlike. Na primjer, problem s kožom ne dolazi uvijek uz opsesivne misli, a osobe s OKP-om obično se ne povrjeđuju namjerno.

  Stanje najviše pogađa žene i one koji pate od tjeskobe, pokazuju istražiavnja, a može biti potaknuto velikim životnim traumama.

  Ključni element dermatilomanije je nemilosrdno trganje kože, do te mjere da ono počinje ometati svakodnevni život bilo zbog povrede ili stresa. Prema klinici u Clevelandu, postoje dvije vrste čupanja kože kod dermatilomanije, prenosi Daily Mail.

 • Ili je to automatski – bez da osoba o tome razmišlja – ili fokusirano, što je kada je vrijeme posvećeno navici. Fokusirano čupkanje najviše je povezano s povredama, jer su ta mjesta podložnija infekcijama.

  Istraživanja pokazuju da specifične vrste kognitivne bihevioralne terapije i antidepresivi, koji se koriste za liječenje anksioznih poremećaja, mogu djelotvorno ublažiti ovu neprivlačnu naviku. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje