Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta sve bebe nauče dok su još u majčinoj utrobi?

Preuzmite sliku

Iako se ne sjećamo nekih vrlo ranih faza života, istina je da lekcije koje naučimo u maternici u nama stvara određene osjećaje i asocijacije koje nas prate tokom cijelog života.

Obrazovanje i prenatalno učenje je tema koja se rijetko spominje. Taj je razvoj biološki, ali i biopsihički i obrazovni, a usko je povezan i ovisi o kontaktu i svjesnoj ili nesvjesnoj komunikaciji koju roditelji imaju s djetetom dok je ono još u majčinoj utrobi.

Šta beba može naučiti u maternici?

Hvaljena i uspješna naučnica, Annie Murphy Paul, potvrđuje da prema najnovijim istraživanjima beba uči od vremena kada je u majčinoj utrobi. Iako je to možda teško za povjerovati, pa čak i ako se o tome do sada nije baš puno govorilo, ova saznanja su ipak jako važna, prenosi 24sata.hr

One prepoznaju i uče zvuk majčinskog glasa

Glas mame koja nosi dijete u maternici, iz očiglednih je razloga onaj koji ih najviše identificira i koji im se najviše sviđa. S obzirom na to, majka bi trebala što češće pričati svom djetetu.

Uče o okusima

Možda mislimo da beba ne može pokupiti arome, ali to nije istina. Istina je da postoji mnogo okusa hrane koju trudnica jede, a fetus ih obično unosi. Zato je vrlo moguće da kad se beba rodi voli neki određeni okus.

Uče jezik

Na temelju onoga što čuju u maternici, bebe počinju učiti jezik ljudi oko sebe i jezik kojim se govori u mjestu gdje žive. Zapravo, prema studiji objavljenoj 2009. godine, bebe plaču s naglaskom materinskog jezika.

Učenje od i s mamom

Sve što je dio okruženja trudnice, od mirisa, zvukova, emocija, pa čak i proizvoda koje koristi, beba na neki način prima. Ti podaci i percepcija koju beba prima od majke su percipirani kao informacije.

Kako možemo bebu u ovoj fazi naučiti nečemu?

Dodirom: Kada rukom milujemo trbuh ili prelazimo s stvarima različite teksture po ovom području, beba je u stanju uhvatiti te pokrete. Taj se podražaj prenosi sve dok ne dođe do mozga i ne izazove pokrete na ovom dijelu mozga.

Vidom: I prirodno i umjetno svjetlo može dospjeti do bebe kroz maternicu. Beba reagira na vanjski svijet prije nego što mu se pridruži.

Sluhom: Bebe čuju zvukove, iako se možda u budućnosti neće moći sjetiti određenih zvukova koje su prije čuli. S oko 18 tjedana trudnoće, beba će moći slušati mamine trbušne zvukove i otkucaje srca.

Kroz motorni sistem i emocionalno stanje: Dok je unutar maternice, beba je sposobna opaziti je li majka u stabilnom položaju ili ne, čime se razvija ravnoteža. Imaju vrlo dobro razvijen osjećaj za osobni prostor. Također, fetus može percipirati poruke kroz placentu o majčinom mentalnom i psihološkom stanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,