Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znakovi koji ukazuju da vaš partner ne brine za vas nego želi da vas kontroliše

Preuzmite sliku

Tanka je linija između brige i kontrole.

A ponekad je teško razlikovati jedno od drugog. Ali kad se zbog brižnog ponašanja vašeg partnera osjećate krivim, uplašenim ili inferiornim, trebali biste to shvatiti kao znak da oni žele imati kontrolu nad vama. Ovo su situacije kada bi partner mogao prijeći granicu između kontrole i brige

Kompromisi postaju jednostrane žrtve.

Kompromis se sastoji u tome da partnera ispunite na pola puta, ne zanemarujući vaše potrebe i osjećaje kako biste udovoljili zahtjevima svog partnera. Brižni partner uvijek će se potruditi da s vama pronađe zajednički jezik, ali onaj koji kontrolira postaviće stroge ultimatume bez uzimanja u obzir vaših osjećaja, piše Bright Side. 

Standardi koje ste postavili da stvari postanu poštene postaju nepravedni

Svaka veza ima standarde ili pravila koja svaki partner slijedi. Međutim, kada jedan partner počne zanemarivati ​​te standarde, ali i dalje očekuje da ih poštujete, to znači da oni postaju kontrolni, prenosi Tuzlanski.ba.

“Hodate po ljuskama jaja” oko njih

Biti s brižnim partnerom znači da će vam biti ugodno otvoreno razgovarati o svojim potrebama i osjećajima s njima. Ali ako se bojite da se založite za sebe, jer bi oni mogli iskočiti umjesto da rezoniraju s vama, to znači da žele imati kontrolu u vezi. Kontrolni partner uvijek će biti u pravu i neće se ispričati ili preuzeti odgovornost za svoje postupke.

Tjeraju vas da stvari koje ne volite radite “za svoje dobro”

Na primjer, ako vaš partner želi da jedete više povrća ili vas motivira na vježbanje kako biste poboljšali držanje i ublažili bolove u leđima, vaš partner brine o vašoj dobrobiti. Ali ako vas partner tjera da jedete zdravu hranu i vježbate čak i ako ne želite samo poboljšati svoj izgled, počinju zanemarivati ​​vaše potrebe kako bi zadovoljili svoje.

Stvari koje podijelite s njima počinju kršiti vaše lične granice

Sasvim je prirodno da vaš partner traži da s njim podijelite neke lične stvari o sebi. Međutim, ako vas vaš partner pritisne da im kažete nešto što vam nije ugodno dijeliti, to znači da ih nije briga za vaše osjećaje. Umjesto toga, žele znati više o vama i vašim mekim tačkama kako bi mogli imati kontrolu nad vama i jednog dana iskoristiti vaše slabosti protiv vas.

Onemogućuju vaše profesionalne ili obrazovne ciljeve

Ako imate velike ambicije, bile to profesionalne ili obrazovne, brižni partner koji misli da niste spremni nastaviti ih motivirati će vas da poboljšate svoje vještine kako biste ispunili svoje ciljeve. S druge strane, kontrolni partner neće vam pružiti potrebnu podršku. Natjerat će vas da sumnjate u sebe, rekavši da se boje da pokušate jer ćete biti razočarani ako ne uspijete.

Počinju se miješati u vaše odnose s prijateljima i porodicom

Kako bi dobio kontrolu u njihovim rukama, vaš partner će vas pokušati izolirati od vaše porodice i prijatelja. Na taj će se način osjećati manje ugroženima da biste ih možda jednom htjeli napustiti. Brižni partner pokušat će vas zaštititi od ljudi u vašem životu za koje smatraju da nisu dobri za vas, ali nikada vam neće zabraniti razgovor s njima.

Jednostavno se osjećate kao da vam dominiraju

Nijedna veza ne bi trebala učiniti da se osjećate malom, nesigurnom ili nesretnom. Ako je vaš partner zaista brižan, osjećati ćete se prihvaćeno, voljeno i potvrđeno u njihovom prisustvu. Ali ako od partnera neprestano primate prijetnje i ultimatume o tome da će vas napustiti zbog stvari koje ste učinili, najvjerojatnije imate kontrolu u vezi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,