Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zatrudnjela dva puta i uspješno se porodila, a doktori tvrdili da ima samo 5% šanse da ponovo zatrudni

Preuzmite sliku

Majka koja je ‘odustala’ od pokušaja da dobije još dijete nakon što joj je rečeno da ima samo pet posto šanse da zatrudni, otkrila je da je zatrudnjela dva puta u razmaku od jedne sedmice.

Alina Luca, iz Becktona u istočnom Londonu, oduvijek je maštala o velikoj porodici, ali joj je šanse ometala nedovoljno aktivna štitna žlijezda. Nakon dvije godine pokušaja da dobije drugo dijete sa partnerom Rickom Carmeom, odlučila je odustati. Ali mjesec dana kasnije, 30-godišnjakinja je saznala da je trudna. Tokom svog 12-nedeljnog skeniranja, gospođa Luca je otkrila da zapravo očekuje dvije bebe – za koje su doktori tvrdili da su začete u razmaku od sedmicu dana, piše Daily Mail. 

Nevjerovatno rijedak fenomen, naučno poznat kao superfetacija, javlja se kada se druga trudnoća dogodi samo nekoliko dana ili sedmica nakon prve. Međutim, bebe rođene na ovaj način zvanično nisu blizanci,  prenosi Tuzlanski.ba.

“Zatrudnjela sam dok sam već bila trudna. Nisam mislila da je to moguće. ‘Pitala sam doktora “da li to ozbiljno? Kako je moguće da zatrudnite kada ste već trudni?” ‘Rekli su da je to vrlo rijetko, ali se dešava. Molili smo se za jednu bebu i rekli “ako se to ne dogodi, ne možemo ništa učiniti po tom pitanju”, a onda se to dogodilo nakon mjesec dana,saznala sam da sam trudna. Bio je to veliki šok za nas. “, kazala je Luca.

 • Superfetacija je rijetka pojava kada žena zatrudni s drugim djetetom dok je već trudna. Ovo se dešava kada se jajna ćelija oplodi spermom i implantira se u matericu po drugi put samo nekoliko dana ili sedmica nakon što se proces desio prvi put. Izuzetno je rijedak, sa samo nekoliko slučajeva prijavljenih u medicinskoj literaturi – u Velikoj Britaniji, Italiji i Kanadi.

  Glavna karakteristika superfetacije je da dva fetusa rastu različitom brzinom. Ali postoje češći razlozi zbog kojih bebe rastu različitom brzinom. Superfetacija može povećati rizik od komplikacija za mlađu bebu, jer postoji veći rizik od prijevremenog rođenja. Bebe rođene kroz superfetaciju često se smatraju blizancima, jer se često rađaju istog dana. Međutim, oni zvanično nisu blizanci. Blizanci su ili identični – kada se jedno jaje razdvoji nakon oplodnje – ili neidentični, kada se dvije odvojene jajne stanice oslobađaju i oplode različitim spermatozoidima i implantiraju u maternicu.

  Luca, koja je već bila majka devetogodišnje djevojčice, saznala je da ponovo čeka bebu prošlog augusta.

  “Uvijek sam željela veliku porodicu. Nisam mogla da zatrudnim dvije godine i odustala sam. Rekli su mi da imam pet do deset posto šanse da zatrudnim jer imam hipotireozu. Stanje, također poznato kao neaktivna štitna žlijezda, znači da štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona i uzrokuje neredovne menstruacije, što otežava začeće.  I nakon mjesec dana saznala sam da sam trudna. Plakala sam od sreće. Pozvala sam sestru i zamolila je da pogleda test na trudnoću da vidim da li je pozitivan jer sam mislila da sanjam.”, ispričala je Luca.

  Luca se porodila 15. marta i rodila dvije djevojčice,  Millie i Ellie. Ističe da je trudnoća bila veoma teška i bolna, Luca je mislila da će joj se leđa slomiti zbog ogromnog trbuha. No, trudnoća i porođaj su na kraju uspješno prošli i sada ova majka s ponosom dijeli svoju priču. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,