Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto su avioni bijele boje?

Preuzmite sliku

To je jedna od onih stvari o kojima stvarno ne razmišljamo, nešto što je jednostavno tako. Ipak, postoji razlog zašto.

Izbor boje aviona je vrlo logičan. Kako Reader's Digest prenosi, Business Insider zaronio je u naučno utemeljenje koje stoji iza boje koju avioni najviše vole, a uz pomoć Johna Hansmana, profesora aeronautike i astronautike u MIT-ju.

“Glavni razlog zašto su avioni obojeni u bijelu ili svijetlu boju je da reflektiraju sunčevu svjetlost i svedu na minimum zagrijavanje, kao i potencijalna oštećenja od sunčevog zračenja”, kaže Hansman.

To pomaže aviokompanijama smanjiti troškove za hlađenje kabine, ali istovremeno služi zaštiti određenih dijelova aviona koji su podložni oštećenjima od prevelikog zagrijavanja. Hansman objašnjava da “nos” aviona posebno traži temperaturnu prednost jer je izrađen uglavnom od kompozitnog materijala (obično plastike). Ovaj dio ne može biti izrađen od metala, poput trupa aviona, jer nosi u sebi radar i mora biti od materijala koji će propuštati signal kako bi uređaj mogao učinkovito raditi.

Osim toga, istraživanje iz 2011. godine objavljeno u časopisu “Human-Wildlife Interactions” otkrilo je da bijela boja aviona odvraća ptice jer se svjetliji trup bolje vidi u odnosu na nebo iz ptičje perspektive. Prema navodima NY Daily Newsa, ptice koje se „sudaraju“ s avionima nanesu im štetu od oko 600 miliona dolara svake godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,