Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubijanje ose, bušenje nedjeljom: Ako planirate put u Njemačku imajte na umu ovih devet neobičnih zakona

Preuzmite sliku

Svijet je pun neobičnih zakona, pa je tako u Singapuru zabranjeno žvakati kaugume, osim ako ih nije prepisao ljekar.

Nije dopušteno niti pljuvanje puhanje nosa, kao ni mokrenje na javnim mjestima. U Šri Lanki bi vas mogli kazniti odlučite li snimiti selfie s Budinim kipom, a mnoge karipske države, poput Barbadosa, Svete Lucije i Svetog Vincenta brane oblačenje maskirne odjeće. Ovu odjeću ne smiju nositi čak ni djeca. Ali neobičnih zakona ima i puno bliže; ne morate nužno otići na drugi kontinent – dovoljno je otputovati u Njemačku:

Ubijanje ose

Ubijete li osu, Nijemci vas mogu globiti velikim kaznama. Progledat će vam kroz prste ako ste alergični na ose. Iako je ubijanje zabranjeno, kazne se gotovo nikad ne naplaćuju.

 • Krivudanje na biciklu

  Vožnja bicikla pod utjecajem alkohola (1,6 posto ili više) u Njemačkoj nije dopuštena. Sjednete li na dva kotača nakon kojeg piva previše mogli biste izgubiti vozačku dozvolu, pa čak i polagati test psihološke procjene. Oni koji padnu na testu mogu godinama dokazivati da su psihički zdravi prije nego dobiju vozačku nazad.

  Prosvjedovanje pod maskom

  Odlučite li protestirati u Njemačkoj, nemojte to činiti s maskom na licu jer je to zakonom zabranjeno. Vide li vas policajci s maskom, mogli bi vas privesti. Pitanje je vrijedi li to za maske preko cijelog lica, ili se i one protiv koronavirusa ne preporučuju.

  Borba jastucima

  Jastuci se mogu smatrati potencijalnim, odnosno pasivnim oružjem, baš kao što je to i pancirka, oružje koje služi za samoobranu. Zato, upuštate li se u borbu jastucima u Njemačkoj, budite nježni kako vas neko ne bi optužio za napad.

 • Pravo na prozor

  U Njemačkoj svaki ured mora imati prozor kako bi zaposlenici imali dovoljno zraka. To je i u skladu s pravima zaposlenika koji smiju raditi samo u sigurnom okruženju.

  Bušenje nedjeljom

  Imate li komšije koji buše nedjeljom? E pa u Njemačkoj to vam se ne bi smjelo dogoditi jer je protuzakonito. Osim toga, zabranjeno je i bacati boce u spremnike za reciklažu kad vam se to prohtje, u vrijeme za odmor to se nikako ne preporučuje.

  Odbijanje dimnjačara

  Dimnjačarima u Njemačkoj lakše je ući u domove nego policiji, jer im zakon propisuje da im građani ne smiju zabraniti pristup. Zgodno, zar ne? Posebno ako nekoga poželite špijunirati, kao što je to činio Hitler. Za Trećeg Reicha svaki je dimnjačar imao određene kuće za koje je bio zadužen, a njegova je obveza bila prijaviti potencijalno nedozvoljene aktivnosti građana.

 • Ti-kanje policajcu

  Policajcima u Njemačkoj se mora persirati. Nepoštovanje zakona i reda, odnosno tikanje umjesto „vikanja“ nepristojne građane može stajati i vipe od 1.000 KM. Zato je mudro znati razliku između „du“ i „Sie“ u njemačkom jeziku.

  Pjevanje prvog stiha himne

  Das Lied der Deutschen (“Pjesma Nijemaca”) državna je himna, poznata u svijetu kao Deutschland, Deutschland über alles, što je i prvi među stihovima koje je napisao August Heinrich Hoffmann von Fallersleben 1841. godine. Ali budući da je Hitlerova Nacistička stranka koristila pjesmu u skladu sa svojom ideologijom i prvi stih protumačila kao “Njemačka mora vladati nad cijelim svijetom”, zabranjeno ga je koristiti zbog negativnog prizvuka. Kako Nijemci ipak, nisu htjeli odbaciti pjesmu jer je izvorno stvorena u želji za demokracijom zadržali su je kao državnu himnu, ali ostavili su samo treću strofu. (Radiosarajevo.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,