Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Finskoj otvorena “soba bijesa“ gdje možete sve da slomite, termini prebukirani

Preuzmite sliku

Finac Jane Raninen je iza zatvorskih rešetki proveo 20 godina zbog dva ubistva povezana sa bandama. 

Sada je, pošto je odužio dug društvu, ponovo u centru pažnje jer je otvorio ono što nazivamo “soba bijesa” u kojoj njegovi klijenti mogu bejzbol palicom da porazbijaju sve predmete koji se u njoj nalaze. Da bi otvorio Centar za bes u Helsinkiju, 44-godišnji Finac je novac pozajmio od prijatelja. Tvrdi da termin za lupanje mora unaprijed da se rezerviše zbog velikog interesovanja.

“Bio sam u zatvoru do prije pola godine i takva bi mi soba dobro došla kad sam bio mlađi“, kazao je Raninen, koji je član bande postao odrastajući u siromašnim predgrađima.

“Odlučio sam da ću, kad izađem, da otvorim ovakvu sobu i omogim ljudima da tu iskaljuju bijes umjesto da prave gluposti kakve sam ja radio u mladosti.”

Soba u kojoj možete bijesneti do mile volje postoji i u Srbiji, gdje može da se lupa od deset minuta do pola sata. Jane dodaje i da redovno razgovara sa mladima kako bi ih odvratio od kriminala.

To je jedan od načina da otplatim dug društvu, a soba bijesa je drugi.”

Osim što državi plaća porez od prihoda, utiče i na opštu dobrobit. Sobu za bijes žene su prihvatile sa oduševljenjem:

“Osjećam se sjajno”, rekla je Sana koja je za svoj 50. rođendan porazbijala stari printer, usisivač i gomilu posuđa. (24sedam.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,