Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tradicija duga četiri stoljeća: Jahači u Španiji skokom kroz vatru skidali grijehe

Preuzmite sliku

Na festivalu “Las Luminarias”, jahači i konji u San Bartolome de Pinaresu, malom mjestu u centralnoj Španiji, skakali su kroz vatru, kako bi se, prema vjerovanju, očistili od grijeha, javlja Anadolu.

Festival je završen u utorak u ponoć. Radi se o tradiciji dugoj 400 godina, a konji preskaču vatru i na taj način štite od zlih duhova i bolesti.

Ovaj događaj u San Bartolome de Pinaresu, udaljenom 100 kilometara od Madrida, i ove godine je okupio veliki broj ljudi.

Antonio, jedan od učesnika festivala, rekao je: “To je festival koji poznajemo od djetinjstva i na koji se trudimo doći kad god imamo priliku. Do sada nije bilo situacija da su konji povrijeđeni”.

San Bartolome de Pinares s oko 600 stanovnika, zbog ove tradicije, postao je jako popularno mjesto ne samo za domaće nego i strane turiste koji dolaze da prisustvuju događaju.

Konji stoljećima, u spomen na svetog Antuna, prolaze kroz veliku vatru, što izaziva oštre kritike zaštitnika životinja. Različita udruženja za zaštitu konja pokretala su kampanju za zabranu ove tradicije.

Vjerujući da dim pročišćava konje od zlih duhova i osigurava zdravu godinu, seljani su na vatru stavljali zelene grane drveća kako bi se stvorilo što više dima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje