Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Top 5 muzeja koje treba posjetiti u 2020. godini

Preuzmite sliku

Neki su muzeji možda i dosadna, prašnjava mjesta gdje nakon 20 minuta razgledavanja klasične umjetnosti postane dosadno. Ali većina današnjih muzeja, a posebno koje ćemo predstaviti, mahom su zabavna i interaktivna mjesta jer posjetitelje u moru svega što se nudi – valja privući.

Nacionalna galerija portreta, London

Ovaj muzej na londonškom trgu Trafalgar zatvara se 29. 6. 2020., a otvara tek 2023. godine! Naime, slijedi mu velika obnova,  te će se urediti kompletna zgrada. Iako postoji plan za slanje 300 portreta diljem Britanije dok muzej bude zatvoren, realno je da imate još samo šest mjeseci za razgledavanje tog ogromnog muzeja, u kojem se nalazi više od 11 hiljada portreta, skulptura, plakata… S obzirom na to da galerija sadrži i djela Michelangela, Leonarda i Rafaela, možda stvarno ne bi bilo loše požuriti…

Muzej grafita, Miami

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Museum of Graffiti (@museumofgraffiti) on

Američki grad poznat je po velikom broju sjajnih stvari, bila to arhitektura, hrana ili bogati noćni život. Slavan je također i po uličnoj umjetnosti u četvrti Wynwood, koja je sad konačno, nazovimo to tako – sistematizirana. Naime, u Wynwoodu se nedavno otvorio Muzej grafita, koji pokazuje najbolje od njih, ali i cijelu historiju. Ovdje se održavaju razne izložbe, stoga ako vas put nanese na Floridu, a ljubitelji ste ulične umjetnosti, neka vam se ovaj muzej obvezno nađe na popisu.

Muzej moderne umjetnosti, New York

Slavna MoMa prošle je godine bila zatvorena na pet mjeseci, te se u njenu obnovu i proširenje potrošilo nevjerojatnih 450 miliona dolara! U muzejskoj kolekciji nalazi se više od 200 hiljada umjetnina, a veći prostor obećava i sve veći broj novih izložbi. S obzirom na veličinu i ponudu, MoMa je muzej iz kojeg i najveća gunđala ne mogu izaći razočarana.

Veliki egipatski muzej, Kairo

  • Potpuno novi muzej u Kairu itekako opravdava svoje ime. S 5,2 miliona kvadratnih metara površine, biti će najveći muzej na svijetu posvećen jednoj civilizaciji i sadržavati više od 100 hiljada artefakata. Vrijednost projekta mjeri se u milijardama dolara, a zbog raznih političkih sukoba nikako da konačno ugleda svjetlo dana. Ipak, ove godine, kako stvari stoje, muzej će konačno biti otvoren. Po dolasku, posjetitelje će odmah dočekati statua Ramzesa II., visoka 15 metara, a teška čak 83 tone. Muzej će imati i zbirku svih predmeta vezanih za faraona Tutankamona, tako da će na njega otpasti čak 5 hiljada artefakata.

    Katarski nacionalni muzej, Doha

    Iako se katarski nacionalni muzej otvorio prošle godine i već je bio hit, toliko je veličanstven da zaslužuje i pažnju u 2020. godini. Ovo arhitektonsko remek-djelo potpisuje Jean Nouvel, inspiriran cvijetom pustinjske ruže. Muzej sadrži dvoranu od 220 sjedala, istraživački centar, laboratorije, krovni restoran, ali i park prepun katarskih autohtonih biljaka. Posvećen je nacionalnoj historiji, a prostire se na 570 hiljada kvadratnih metara. Podijeljen je na tri cjeline: “Počeci”, “Život u Kataru”, “Moderna historija Katara”. (Punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,