Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tehnologija 3D štampanja u budućnosti bi mogla dramatično promijeniti naše živote

Preuzmite sliku

3D tehnologija se vrlo brzo razvija i opseg njene primjene svakim danom postaje sve širi i širi.

I zaista, ovo nam može samo donijeti više uživanja i udobnosti jer počinjemo proizvoditi odjeću i mnoge druge predmete za svakodnevnu upotrebu na zahtjev, kod kuće. To nam također može pružiti jeftiniji medicinski tretman koji spašava živote. I ovaj spisak se može nastaviti dalje, čak i slati nas na druge potencijalno nastanjive planete, piše Bright Side. 

  „3D štampani ultrazvuk, kažete? Da, moguće je!”

Zapravo, u početku je ova tehnologija trebala pomoći slijepim roditeljima da “vide” svoju nerođenu djecu. Pošto ih nisu mogli vidjeti na ultrazvuku, doktori su im dali 3D štampanu verziju kako bi njihovi pacijenti mogli doživjeti svoju bebu na potpuno drugačiji način. Kako se ispostavilo, ovo bi moglo biti iskustvo koje će promijeniti život i za sve buduće roditelje. Prilično je teško opisati kako beba izgleda na ultrazvuku ne samo slijepim roditeljima. 3D štampana verzija pruža potpuno drugačije osjećaje. Osim toga, to je jedna od prvih slika bebe koju možete staviti u svoj porodični album kako biste uvijek iznova dijelili tople uspomene u budućnosti, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Stvaranje bioimplantata za rekonstrukciju različitih dijelova tijela

  Bioprinting je također tehnologija koja se brzo razvija. Omogućava naučnicima i medicinskim istraživačima da izgrade organ, sloj po sloj, koristeći skenere i štampače koji su trebali da se koriste za dizajn automobila, pravljenje modela i izradu prototipa proizvoda. Naučnici se nadaju da će jednog dana uspjeti urediti ćelije koje mogu oponašati funkciju ljudskih organa. Dobra vijest je da će organi napravljeni od pacijentovog vlastitog tkiva i matičnih ćelija biti manje vjerovatno odbačeni od strane imunološkog sistema, što će biti ključni trenutak u transplantaciji organa. Osim toga, ovi organi bi se mogli koristiti i za testiranje novih lijekova, čime će se jednom zauvijek okončati proces testiranja na životinjama.

  Modna industrija — od prekomjerne potrošnje do vaših vlastitih recikliranih dizajna

  Zamislite samo da će vam u budućnosti trebati samo jedan štampač da obnovite svoju garderobu. To znači da ćete, koristeći kolekciju sirovih materijala, moći preuzeti nove dizajne ili kreirati svoje i sve ih ispisati kad god vam zatrebaju. Također, kada vam haljine postanu previše dosadne, ili vam samo zatreba svež kroj, moći ćete da ih istopite i počnete iznova. I nećete morati da čekate nekoliko dana na isporuku ili da vratite prethodno naručenu odjeću – sve ćete to učiniti iz udobnosti vlastitog doma. To znači da će nošenje nove moderne haljine svaki dan biti lak zadatak za dovršetak, a sve to uz minimalnu količinu otpada.

 • Promjena u tekstilnoj industriji zbog mijenjanja oblika haljina i dodataka

  Naučnici su takođe razvili 3D štampani materijal koji menja oblik. Ova tehnologija će transformisati ne samo tekstilnu industriju već će imati ogroman uticaj na medicinski sektor jer je ovaj materijal biokompatibilan. Zamislite samo da ćete moći isprintati haljinu ili komad nakita koji se može prilagoditi obliku vašeg tijela, ili kreirati grudnjake s veličinama i oblicima čašica koji se mogu prilagođavati svaki dan umjesto da neprestano kupujete pravi kroj svaki put kada treba to.

  Udobna protetika dostupna svima

  Današnja protetika je vrlo skupa, procjenjuje se da košta između 1.800 i 8.000 dolara, što je veliki problem za ljude širom svijeta. Ovo posebno vrijedi jer se takvi dijelovi moraju mijenjati svakih 5 godina, a mala djeca zahtijevaju zamjenu čak i češće, čak svake 2 godine. Potrebno je otprilike sedmica dana da tehničar savršeno skroji protezu. 3D skener to može učiniti za samo 15 minuta. Zatim se može proizvesti u raznim bojama koje odgovaraju tonu kože pacijenta, i sve to za manje od 30 dolara. Također, početni dizajn se može sačuvati, a zatim ponovo skalirati kako bi doslovno rastao sa svakim pacijentom, što čini 3D štampanu protetiku za djecu savršenim rješenjem.

 • Istraživanje drugih planeta

  Tehnologija 3D štampanja takođe će nam pomoći da živimo, radimo i istražujemo druge planete, kao što je, na primer, Mars. Najbolji dizajn u ovom trenutku je 3D štampan vertikalni kontejner nalik jajetu koji stvara prostore koji su veoma pogodni za stanovanje prilagođen zahtjevima misije na Mars. Ove zgrade će biti izgrađene na licu mesta neposredno pre dolaska prvih naseljenika na Mars. Oni će pružiti širok pogled na marsovski pejzaž i omogućiti nam da njegujemo mali hidroponski vrt za rast vegetacije i proizvodnju kisika.

  3D štampana hrana

  Nedavno je svijetu predstavljen 3D printani file lososa na biljnoj bazi. Sastoji se od 100% biljnih sastojaka, poput raznih izvora biljnih proteina, kao što su proteini mahunarki. Ostali sastojci uključuju ekstrakt algi, omega-3 masne kiseline i biljna ulja. Sve u svemu, prilično je sličan bilo kojem divljem ulovljenom lososu, a neki 3D riblji hamburgeri su već neko vrijeme dostupni na tržištu. Okus je isti i nema dodatnih zahtjeva kako se kuha ili tako nešto. Na ovaj način se prave i sočni ulozi. Ovo ima potencijal da okrene novu stranicu u spašavanju naše okoline i završi sa manje gladnih ljudi širom svijeta.

  Zamjena skupe operacije modernim ultrazvučnim gipsima

  Znamo da su znojni, svrbežni gipsani zavoji ostali relativno nepromijenjeni već decenijama. Nadajmo se da će naučnici dizajnirati 3D odštampan odljevak koji se ponaša kao proteza i prilagođen je pojedincu iz 3D skeniranja. Može se prati, prozračan je i može se učiniti gušćim u područjima oko prijeloma kojima je potrebna veća potpora. Takođe obezbjeđuje ultrazvučne talase koji pomažu u zarastanju kostiju stimulišući proizvodnju proteina.

  Pokazuje visoke stope zacjeljivanja prijeloma u poređenju sa staromodnim gipsima i, u mnogim slučajevima, pomaže u izbjegavanju bilo kakve operacije. Shodno tome, može se uštedjeti oko 1.963 dolara po pacijentu. I to će uštedjeti još više u budućnosti kada će tehnologija biti široko primijenjena u svim bolnicama širom svijeta. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,