Subota, 4. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tajna svjetskih kuhara: Uz ovaj dodatak krompir će biti savršen

Preuzmite sliku

Krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u kulinarstvu, jer od ovog povrća mogu da se prave najrazličitija jela, od priloga, glavnih jela, supa, salata.

Naravno, svi ga vole kao prilog, a najpopularniji je spremljen kao pečeni krompir ili pomfrit.

Sigurno vam se često dešavalo da pečeni krompir ne ispade uvijek dobro, tj. nema zlatnu i hrskavu koricu, a mekanu unutrašnjost.

Mnogi pomisle da je to do rerne ili da nisu dovoljno dugo pekli. Često ove stvari ne predstavljaju problem, a engleski profesionalni kuhari otkrili su u čemu je tajna.

Ako želite tu savršeno hrskavu koricu i mekanu unutrašnjost kod svakog pripremanja, onda krompir oljuštite i isijecite.

Zatim ga kuvajte nekih pola sata, a poslije 13 minuta u šerpu dodajte i jednu kašiku sirćeta. Procijedite krompir i ostavite da se ohladi, pa ga prebacite u tepsiju. Dodajte malo ulja, začine po želji, mljeveni bijeli luk i dobro promiješajte da se sve sjedini.

Pecite u rerni na 180°C dok ne dobije zlatnu boju. Ovako pripremljen krompir je dostojan jelovnika svjetskih restorana, a već sam izgled budi apetit, (Krstarica)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,