Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sulawesi, ostrvo na kojem je život sa preminulima tradicija (VIDEO)

Preuzmite sliku

Narod Torahan sa indonežanskog ostrva Sulawesi vjeruje da osoba nije zaista mrtva dok se na njihovoj sahrani ne žrtvuje vodeni bivo, pa nerijetko sa svojim precima žive i po nekoliko godina.

Ljudi sa ostrva Sulawesi vjeruju da žrtvovanje bivola na sahrani predstavlja dio prenošenja duše sa ovog na onaj svijet i lakši put do zagrobnog života.

„Prema priči naših predaka, ako se na sahrani ne žrtvuje bivo, preminuli neće brzo da zakorači u zagrobni život, zato što bivo prevozi njihove duše na onaj svijet“, kaže Saul Saleaka Patiung, rođak jednog preminulog.

Do sahrane, tijela se čuvaju u domovima nekoliko sedmica, mjeseci ili godina, a za to vrijeme ukućani o svojim precima razmišljaju kao o bolesnicima, pa ih i dalje hrane i brinu o njima kao da su živi. Stoga i uveče, kada padne mrak, svjetlo u njihovoj sobi je i dalje upaljeno.

„Mi se ne plašimo mrtvog tijela zato što je naša ljubav prema našim precima jača od straha“, kaže Aleks Pakendek za magazin National Geographic.

Neki pripadnici Torahan naroda nastavljaju vezu sa svojim preminulima kroz ma'nene’ ceremoniju, svojevrsnu drugu sahranu, koja podrazumijeva da porodice preminulih predaka na svakih nekoliko godina mijenjaju njihovu odjeću i čiste njihova tijela i grobnice. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,