Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci: Boja kupaćeg kostima vašeg djeteta može mu spasiti život

Preuzmite sliku

Topli dani su konačno stigli i imamo cijelo ljeto pred nama.

U dječjem iščekivanju završetka škole i nestrpljenju oko početka godišnjeg odmora za odrasle, pomalo završavamo s pripremama za toplu sezonu i opskrbljujemo se potrepštinama za plažu. Kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom, kratka i prozračna odjeća i kupaći kostimi su na vrstu popisa potrebnih stvari. Kada kupujete kupaći kostim za svoje dijete ovog ljeta, stručnjaci tvrde da biste trebali uzeti u obzir boju, uz veličinu i stil, kako piše stranica Motherly.

ALIVE Solutions Inc., organizacija koja se bavi sigurnosnim mjerama u vodi, izvela je test u jezeru i bazenu s bijelim dnom. U oba slučaja otkrili su da su neonske boje kupaćih kostima lakše uočljive na dubini od 50 centimetara. Ono što je iznenadilo i stručnjake i širu populaciju su rezultati uočljivosti ostalih boja.

“Kupaće kostime različitih boja smo u eksperimentu postavili na površinu vode, promatrali smo ih s obale i s blago povišene pozicije, simulirajući uslove u kojima promatrate dijete iz broda ili s pristaništa”, ALIVE Solutions je naveo u objavi, prenosi Index.hr.

U testu u bazenu tim je uspoređivao kostime različitih boja pod vodom i simulirao situaciju u kojoj se dijete u takvom kostimu bori da ispliva na površinu. Opet su se istaknule neonske boje poput ružičaste, narančaste i žute.

“Boje koje je bilo najteže uočiti su bijela i svijetloplava, a najbolji izbor bi bile neonsko ružičasta i neonsko narančasta”, objasnili su ALIVE Solutions.

Iako se tamnije boje mogu uočiti u bazenu sa svijetlim dnom, često se mogu zamijeniti s hrpom lišća, prljavštine ili sjenom pa se dobro kloniti tih boja koliko je moguće“, otkrili su.

“Također zapamtite”, dodali su, “svijetle i kontrastne boje pomažu da ih bolje uočite, ali nije važno koju boju kupaćih kostima vaša djeca nose ako ih pomno ne nadzirete i aktivno ne pratite!”

Američki Crveni križ preporučuje uvijek imati odabranog nadležnog “čuvara” čija je isključiva odgovornost nadzirati djecu tokom igre u vodi. Stručnjaci kažu da se tragedije mogu dogoditi kada grupe odraslih pretpostave da onaj drugi drži djecu na oku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje