Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Što je zaručnički prsten skuplji, veća je vjerovatnoća da će se par razvesti! Tvrde istraživanja

Preuzmite sliku

Koliko novca ste spremni izdvojiti za svoje vjenčanje? Neki ulažu posljednji novčić za svoje vjenčanje iz snova, dok je drugima sama ceremonija vjenčanja formalna obaveza.

Istraživanje američkih profesora ekonomije Andrewa Francis-Tana i Huga Mialona pokazala je da što više potrošite na vjenčanje, to je vjerojatnoća da ćete se razvesti veća, piše Harper’s Bazaar.

Profesori su proučavali vjenčanja i brakove oko 3000 ljudi u SAD-u i pokazalo se to, da što je zaručnički prsten bio skuplji, veća je bila vjerojatnost da će se par razvesti, posebno ako prsten košta više od 2.000 dolara (oko 3.500 KM), prenosi Tuzlanski.ba.

Trošenje između 2.000 do 4.000 dolara (oko 3.500 do oko 7.000 KM) na zaručnički prsten povezano je sa 1,3 puta većim rizikom od razvoda u usporedbi s onim brakovima sklopljenim uz zaručnički prsten plaćen u vrijednosti između 500 i 2.000 dolara (oko 900 do oko 3.500 KM).

 • Jedino što se isplati je uložiti novac u medeni mjesec

  Slična je statistika pronađena i onda, kada se gledalo koliko su parovi potrošili na ceremoniju, pri čemu pristupačnija vjenčanja obično vode do uspješnijih brakova.

  Istraživanje je otkrilo i da vjenčanja koja koštaju manje od 1.000 dolara (oko 1.700 KM) imaju manju vjerojatnoću da će završiti razvodom, nego ona na koje je potrošeno više od 20.000 dolara (oko 35.800 KM), gdje samim tim i vjerojatnoća razvoda raste za 1,6 %.

  Međutim, istraživanje kaže da se isplati trošiti novac na medeni mjesec, s obzirom na to da je odlazak na putovanje nakon vjenčanja “značajno povezan s manjim rizikom od razvoda”. Zato bi, možda, vrijedilo smanjiti neke od skupljih troškova vjenčanja i umjesto toga uložiti novac u lijepi odmor.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,