Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Staro 700 godina: Ovo neobično selo je utočište uličnih umjetnika

Preuzmite sliku

Doel je selo općine Beveren u flamanskoj provinciji u Belgiji. Nalazi se blizu rijeke Scheldt, u zaleđu Waaslanda. Staro je 700 godina. Selo se nalazi u blizini luke Antwerpen.

Kako se Antwerpen proširio u 20. stoljeću, njegovoj je luci trebalo više prostora, a Doel je brzo postao meta rušenja. Pokušavajući istjerati stanovnike, vlada je nekoliko puta zakazivala rušenja, ali su ih tukli narodni protesti od 1970-ih do 1990-ih, prenosi Tuzlanski.ba

  • No uprkos volji ljudi, Doel se nije mogao spasiti i 1999. godine grad je službeno predviđen za potpuno rušenje. Godine 2007, kampanja pod nazivom Doel 2020 pokrenula je plan kako osigurati Doelin opstanak pretvarajući ga u utočište uličnih umjetnika. Od tog vremena stanovnici su zaiskrili dok su se umjetnici snalazili. Sve napuštenije selo postalo je savršeno igralište za ulične umjetnike iz cijele Evrope koji će objaviti svoje radove oko Doela.

  • Danas je ostalo samo oko 25 stanovnika. U međuvremenu se selo pretvorilo u postapokaliptični umjetnički raj zahvaljujući zidnim zidovima koji pokrivaju svaku zgradu. Uprkos tvrdoglavom odbijanju ljudi da napuste, vlada planira nastaviti s rušenjem, u kojem će trenutku zauvijek biti izgubljeni svi tragovi Doela, od domova stanovnika do žive ulične umjetnosti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,