Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta su Bosanci i Hercegovci najviše guglali u 2023. godini?

Preuzmite sliku

Google je izbacio statistiku najpretraživanijih pojmova, a evo šta su građani BiH najviše guglali ove godine.

Na vrhu ove liste upita na Google je popularni alat vještačke inteligencije – ChatGPT, zatim vaktija 2023. (vremenski raspored za molitvu islamskih vjernika), crkveni kalendar 2023. godine i pravoslavni kalendar.

Najpopularnije teme na Google u BiH ove godine: su sajt za kupovinu i prodaju “Olx”, zatim ženska moda i imena. Popularna je bila i tema o kosi (frizure, uvijanje, ravnanje, opadanje), kao i radio, sajt “JYSK”, BN televizija i drogerija “Dm”.

Mnogo više nego lani traži se online trgovina, pojedini brendovi namještaja, kozmetike, ali i mediji.

Što se tiče sporta, više nego lani dominirao je tenis, pa su tako pojmovi u porastu “Wimbledon2023” i “US Open”, zatim fudbalski klub “Al Nassr”,u kojem igra popularni fudbaler Cristiano Ronaldo.

Među serijama nastavio je da dominira “Lud, zbunjen, normalan”, a prati ga u stopu “Južni vetar”, zatim su u porastu pretrage za serije koje prizivaju nostalgiju, poput serija: “Srećni ljudi”, “Larin izbor”, “Na granici”, “Bolji život” i druge.

U temama koji su generalno najviše pretraživane iz BiH tokom ove godine najčešće su pretrage vezane za vrijeme i prognozu vremena (weather) i ključne riječi povezane sa nazivima: Bosna i Hercegovina, ali i Sarajevo, Banjaluka, vijesti, prevodilac …

Što se tiče umjetnosti i kulture u naglom porastu su teme vezane za književnost, a najgugulaniji pojmovi su: “Knjižara Kultura”, knjige za djecu, COBISS, sajmovi knjiga (Sarajevo, Beograd, Zagreb), Feđa Štukan, Ginisova knjiga rekorda, ljubavni romani, te romani s temom emocionalne inteligencije.

Građanke i građani Bosne i Hercegovine zanimali su se i za pojmove koji se odnose na posao i poslovne teme. Google je zabilježio da se u Bosni i Hercegovini najviše guglao pojam: Mojposao.ba, posao, vozač zanimanje, te pojmovi koji uključuju sintagme: posao + grad / mjesto u kojem se traži posao.

U porastu je pretraživanje pojmova:

vozač, bankar, CV, stolar, građevinac, LC Waikiki, sobarica, hemija, biznis, Njemačka.

Među najpopularnijim upitima za pretragu su: “vrijeme”, “Sarajevo”, sve što se tiče “prognoze vremena” , nazivi internet portala, sportski rezultati, kladionice, google translate, ali i “Zadruga”.

Dok su generalno najčešće postavljanja pitanja na Google ona koja se odnose na sljedeće pojmove: ispit, intervju, kviz, znanje, prijateljstvo, a u porastu su pitanja vezana za sljedeće pojmove: pedežna pitanja, pitanja i odgovori, Federalno ministrastvo za pitanje boraca, pitanja za momka.

Ostatak statistike možete pogledati OVDJE(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje