Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Smijehom kroz opasnost: Naučio trogodišnju kćerku da se smije kada čuje bombe

Preuzmite sliku

Otac trogodišnje kćerke u Siriji, u namjeri da joj bar malo olakša teško odrastanje i djetinjstvo, smislio da se zajedno smiju kada čuju avione ili eksploziju bombi i raketa, piše Independent.

Ratovi, užasni sami po sebi, ostavljaju trajne posljedice onima koji su ih preživjeli. Mnoge traume se javljaju kod djece i odraslih nakon što prođu jezivi dani u kojima se čuju samo pucnjevi, ekspolozije bombi, zvuk motora aviona koji nadlijeću neki prostor, prenosi Tuzlanski.ba.

Sirijac Abdullah Al-Mohammed naučio je svoju trogodišnju kćerku Salvu da se smije kad čuje eksplozije bombi. Snimak koji je objavljen na društvenim mrežama u kojem se vidi kako Salva reaguje kad čuje eksploziju bombe, pregledan je više od dva miliona puta, a mnogi su ga uporedili sa filmom Roberta Benignija “Život je lijep”, u kojem jevrejski otac štiti svog sina od užasa nacističkog koncentracionog logora.

“Tražio sam rješenje da bombardovanje djetetu učinim srećnim, a ne strašnim. Naučio sam je da to nije zastrašujuće i da treba da se smije. Salva misli da su zvukovi bombi ustvari zvuci dječjih igrački”, izjavio je Abdullah.

Abdullah i njegova kćerka Salva trenutno žive u kući prijatelja u gradu Sarmada u Idlibu nakon što su bili primorani da napuste svoj dom u Sarakibu zbog sirijskog građanskog rata.

“Bilo je dosta bombardovanja. Djeca su imala psihološke probleme i nervne slomove zbog bombardovanja”, rekao je Abdullah.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,