Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Popularno turističko odredište: Alberobello, jedinstveni grad (FOTO)

Preuzmite sliku

Alberobello je mali grad u provinciji Bari u Italiji, poznat po svojim jedinstvenim ‘Trulli građevinama’ koje se od 1996. godine nalaze na popisu UNESCO-ve Svjetske baštine. Ovaj gradić, koji ima oko 11.000 stanovnika, je danas popularno turističko odredište koje posjetioce vrati više od 200 godina nazad kroz vrijeme, u razdoblje brutalne feudalne vladavine u ovom dijelu Italije.

Neobične Trullo građevine u Alberobellu datiraju iz 17. stoljeća, tačnije, od 1644. godine kada je kralj Napulja poslao sakupljače poreza do regije Apulija, u blizini grada Alberobello. Iako je bila pod vlašću Španjolaca, Kraljevina Napulj je u to vrijeme bila moćna sila u Italiji, te jedan od najvećih gradova u cijeloj Evropi.

Bojeći se Kraljevstva i velikih poreza, lokalni grof Acquaviva je došao na ideju da stvori feudalno naselje koje bi se moglo jako brzo srušiti i ponovo izgraditi kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Stanovnici su uskoro počeli graditi kuće bez veziva, isključivo od nepravilnih komada vapnenačkog kamenja iz okolnih polja, karakterističnog piramidalnog oblika, kupolastih ili kupastih krovova prekrivanih vapnenačkim pločama. Po potrebi, ove kuće su se mogle demontirati jako brzo, a kada kraljevi poreznici odu, nove bi se preko noći stvorile na njihovom mjestu.

Nakon nekoliko godina feudalnog nadzora od strane grofa Acquaviva, građani Alberobella su ga napokon uspjeli zbaciti s vlasti i dobiti kraljevski status grada od strane kralja Napulja. Iako više nisu morali slijediti grofovu ideju za Trullo kuće, stanovnici su ipak sačuvali stil gradnje do današnjeg dana. Trulli se danas mogu pronaći i u pojedinim dijelovima Njemačke gdje su u 18. stoljeću podignute kao kolibe vinogradara, a slične građevine se mogu naći i u Hrvatskoj gdje su služile kao pastirska skloništa još od praistorije. (Pixelizam)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,