Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte ljubavno pismo iz 1882: ‘Već ste morali opaziti po mojem ponašanju koliko vas obožavam’

Preuzmite sliku

U Facebook grupi Retroteka uvijek pronađemo zanimljive uspomene koje nas vraćaju u prošlost ili u nama bude nostalgiju.

Grupa broji više od 38 hiljada članova koji svakodnevno objavljuju zanimljive predmete iz prošlosti, a kako i sam osnivač Igor Novaković kaže, posvećena je stvarima koje smo ne tako davno koristili svakodnevno, a danas nas vraćaju u djetinjstvo i bude lijepa sjećanja.

Novaković kaže da je cilj grupe da se, svi oni koje vole i čuvaju retro stvari, podruže i pokažu zanimljiv predmet iz prošlosti, pritom misleći na razdoblje od 1900. do 2000. jer je, kako sam kaže, za grupu retro predmet i pegla na ugljen, ali i Tamagotchi.

Međutim, i sam administrator grupe ovog je puta podijelio nešto stariji predmet, tačnije pismo ljubavnog karaktera i to iz 1882. godine.

 • Ljubavno je pismo napisano krasopisom, a u grupi je napisao i cijeli transkript pisma, kako bi čitanje ljubavnog pisma bilo što jednostavnije.

  Pismo prenosimo u nastavku:

  Poštovana Gospodjice Milka!

  Uzimljem si slobodu Vama ovo nekoliko redakah pisati, i proljedno Vas zamoliti da mi oprostiti izvolite, ako bi vam ovim listom dosadan bio. Ja sam već dugo pazio i strepio, da s Vama na samo nekoliko rieči govoriti mogu, ali dočim mi se sreća i prilika do sada pružila nije, moram s tim načinom , Vama to izjaviti što mi već dugo na srcu leži, ______. S tog razloga nemogu da stvar duže potežem, jerbo mi je jedno čuvstvo ______. Preotelo gospodarenje prama moje naravi. A to čuvstvo se zove LJUBAV! Koju na prama Vas osiećam. Gospodjice Milka! Vi ste i sami već morali upaziti po mojemu ponašanju, koliko Vas ja štujem i obožavam, jest gospodjice Milka! Ja Vas ljubim neizmjerno ljubim, i smatro bi se kao najsretnijega čovieka, na svietu, da bi ja samo najmanji dokaz imo…

  Članovi grupe oduševljeni su, ne samo sadržajem ljubavnog pisma, već i zanimljivim rukopisom. Također, mnogi su se pitali i kako je ova priča završila, odnosno nadaju se da je ljubav bila uzvraćena. (Diva.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,