Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Plaćaju 2000 eura da ne radite ništa: ‘Samo dođite na stanicu’

Preuzmite sliku

Nakon što se upale svjetla, uposlenik može ići gdje hoće i radit što hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na stanicu kako bi ugasio svjetla.

Primate solidnu platu, a ne radite gotovo ništa tj. radite što vas je god volja do kraja života… Ova ideja vjerovatno mnogima zvuči primamljivo, a upravo takav oglas za posao objavili su Šveđani. Plan im je, u sklopu umjetničkog projekta, zaposliti kandidata koji će imati samo jednu odgovornost – svaki dan se pojaviti na željezničkoj staniciu Gothenburgu u tačno određeno vrijeme, piše 24sata.hr.

Kad zaposlenik dođe na posao, upalit će se rasvjeta na peronu kako bi svi znali da se “beskorisni uposlenik” pojavio na svom radnom mjestu. Nakon što se upale svjetla, uposlenik može ići gdje hoće i radit što hoće, a na kraju smjene mora ponovno doći na stanicu kako bi ugasio svjetla.  Onome ko ju dobije, ova pozicija garantuje se do penzije zajedno s platom od 2000 eura, godišnjom povišicom, godišnjim odmorima i uplatama u penziono.

Priča o poziciji na kojoj je čovjek plaćen da ne radi ništa započela je prije dvije godine kada raspisan konkurs za umjetnike koji su, za nagradu od 670.000 eura, trebali osmisliti izgled željezničke stanice Gothenburg Korsvagen. Umjetnici Simon Goldin i Jakob Senneby došli su na ideju da se novac od nagrade preusmjeri na radno mjesto čovjeka koji “ne radi ništa”.

Za tu svrhu osnovali su fond kako bi izbjegli oporezivanje novca od nagrade, a zatim su sve uložili u dionice. Procijenili su da će zaposlenika moći plaćati “vječno” tj. za tu poziciju imate će novca za idućih 120 godina, prenosi Oddity Central. Ova odluka izazvala je negodovanje u dijelu švedske javnosti, a neki političari optužili su umjetnike da rasipaju novac poreznih obveznika. Drugi su ih optužili da je ideja bezvezna. Oni se s time slažu:

– Cijeli koncept da se neko pojavljuje na poslu samo kako bi upalio i ugasio svjetla je glup i neproduktivan, ali to je i bit ove naše ideje, kažu umjetnici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,