Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je službeno najpozitivnija kombinacija boja na svijetu

Preuzmite sliku

I dok smo nedavno otkrili kako izgleda najružnija boja na svijetu, ovaj put ćemo vam dočarati koja je to službeno najpozitivnija kombinacija boja koja u nama budi samo pozitivne emocije

Boje imaju snažan utjecaj na naše raspoloženje i ponašanje. I dok nas neke privlače poput magneta tei volimo vidjeti u svojoj blizini druge imaju potpuno suprotan efekt koji u nama budi negativne emocije.

Nedavno je proglašena najružnija boja na svijetu ‘skrivena’ pod šifrom Pantone 448C te se koristi za osvješćivanje pušača na štetnost duhanski proizvoda, novo istraživanje ima nešto ugodnije rezultate. Naime, jeste li znali da postoji najprivlačnija kombinacija boja na svijetu?

Riječ je o spoju ružičaste i zelene boje koja, kako tvrde podaci istraživanja, u nama budi najpozitivnije emocije te nas opušta.

  • ruzicasta-zelena-boje-sesir
  • Naučnici tvrde kako ove dvije boje se najčešće spajaju u prirodi te ih možemo pronaći na cvijeću, drveću te slatkom i ukusnom voću kao što je lubenica.

    No ovaj spoj boja ne mora se nalaziti oko vas. Naprotiv, kombinacija ružičaste i zelene može biti dio vaše odjeće, ali i prostora u kojem živite. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,