Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovo je najduža plaza za sankanje na svijetu, kad čujete koliko traje spust iznenadit ćete se

Preuzmite sliku

Kada pomislimo na sankanje, prva asocijacija je obično nespretan dječji spust uz smijeh i neka blaga, pitoma i kratka strmina puna malih zimskih entuzijasta. Ipak, tu su i staze za sankanje za ‘odrasle’, a jedna od svetskih rekordera nalazi se u Švicarskoj.

Naime, u toj zemlji, u lokalnom regionu Jungfrau, nalazi se najduže sankalište na svetu, poznato kao „Veliki Pintenfric”.

Staza je dužine 15 km i počinje na visini od 2.600 metara

Veliki Pintenfric je definitivno avantura za sebe. Staza je duga čak 15,04 kilometra. Prema turističkim sajtovima regiona, njegova težina je „umjerena“, a cio „izlet“, odnosno uspon i spust, traje oko tri i po sata. Naime, da biste iskusili jedno od najdužih sankanja na svijetu, prvo ćete morati da se popnete na visinsku razliku od 417 metara. Naime, staza počinje sa vrha planine Faulhorn, počinje na nadmorskoj visini od oko 2.600 metara, a završava se u fotogeničnom alpskom selu Grindelvald. Prilikom spuštanja smanjujete nadmorsku visinu za čak 1.437 metara, prenosi Putnikofer.hr.

Do vrha staze za dva i po sata

Međutim, da biste došli do početka staze, kao što smo ranije nagovijestili, moraćete malo da se pomučite. Naime, dolazak do početka staze podrazumjeva oko dva i po sata pješačenja od Prvog do vrha Faulhorna. Kada ste tamo, preporučuje se odlazak u planinski hotel Faulhorn, izgrađen davne 1830. godine. Doduše, zimi je zatvoren, ali je najduže sankalište na svijetu dobilo ime po bivšem upravniku. Tokom uspona, takođe ćete uživati u divnim pogledima na sjevernu stranu Veterhorna i prelijepi Schreckhorn, najsjeverniji alpski vrh viši od 4.000 metara. Tu je i čuveni Eiger.

Bivši upravnik hotela sankama sišao u grad poslije posla

Ovo rekordno sankalište nazvano je po bivšem menadžeru planinskog hotela Faulhorn Fricu Borenu, koji je dobio nadimak „Pintenfric“. Pored toga što je od 1888. do 1926. bio na čelu Berghotela Faulhorn, upravljao je i „Pinteom“, odnosno hotelom Bellevue u Grindelvaldu. U njegovo vrijeme hotel Faulhorn je bio otvoren i zimi.

I sam je navodno volio da se poslije posla spušta do Grindelvalda i tamo provede noć. Svakog jutra vraćao se na planinu, ali se ne zna kako je to uspijevao jer se tih dana moralo pješačiti do Prve (danas se tamo vozi žičarom). U svakom slučaju, bio je vrlo živopisna ličnost, poznata po svom humoru, ali i gostoprimstvu. Navodno, zbog njega su ljudi hrlili u taj prijelepi kraj.

Najbolje spuštanje ujutru sa kacigom i naočarima
Do prve, koja se nalazi na nadmorskoj visini od 2.166 metara i predstavlja polaznu tačku za uspon na vrh Faulhorna i početak staza, može se doći žičarom iz Grindelvalda. To putovanje traje 25 minuta. Nakon toga, moraćete da uzmete sanke u ruke i hodate još 2,5 sata. Na startu se savetuje što ranije ujutru, jer su tada uslovi na stazi, ali i sneg, najbolji. Tokom dana sneg se vlaži.

Postoji još nekoliko saveta koji će vam omogućiti da izvučete maksimum iz najduže staze za sankanje na svetu. Upućeni savetuju da nosite naočare koje će vas zaštititi od snega i vetra, ali i kacigu koja će zaštititi glavu u slučaju nezgode. Naime, većina incidenata tokom sankanja nastaje zbog sudara sa drugim sankama, a ne, kako bi se u prvi mah moglo pomisliti, sletanjem sa staze. Naravno, postoje i neka od osnovnih pravila sankanja – prilagodite brzinu i stil sankanja svojim mogućnostima i budite pažljivi prema drugima.

Raj za ljubitelje aktivnosti na otvorenom

Najduže sankalište na svijetu nalazi se u regionu Jungfrau, jednoj od najpoželjnijih evropskih destinacija na otvorenom, poznatoj po prelijepoj prirodi i nizu mogućnosti za aktivan odmor. Zimske radosti ovdje su „na steroidima“ – skijališta oko Grindelvalda, Vengena, Mirena i Hasliberga nude 260 kilometara staza, kao i 100 kilometara obeleženih zimskih planinarskih staza. I, naravno, veliki broj staza za sankanje. Leti se broj kilometara obeleženih pešačkih staza povećava na čak 500 kilometara. Oblast je uvrštena na Uneskovu listu svetske baštine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,