Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako su muškarci kažnjavali žene koje mnogo pričaju: Postojao je i gori dio od gvozdene maske

Preuzmite sliku

Tračevi su i dalje brz, ali podmukao način prenošenja informacija o ljudima ili situacijama. Svi negdje čujemo nešto u već izmenjenom obliku i prenosimo dalje, i dodajemo svoj utisak. Ali da smo to radili u prošlosti, tokom srednjeg vijeka, ako bi nas otkrili, čekala bi nas stroga kazna. Pogotovo ako ste žena.

Ovaj prestup je kažnjavan oruđem za mučenje, takozvanom Skoldovom maskom i Skoldovim uzdem (Scold's Bridle). Bilo je to da muškarac prisili ženu da – doslovno – drži jezik za zubima. Prvi poznati slučaj zabilježen je u Škotskoj 1567. godine.

Ženi bi na lice bila stavljena gvozdena maska dizajnirana tako da joj zatvara usta. Osim toga, na dijelovima koji idu unutar usta ponekad su se nalazile bodlje koje su se zabadale u jezik.

Ovaj alat je prvobitno osmišljen za otkrivanje veštica. Maska bi im bila stavljena na glavu sve dok nisu dale znak da će da priznati da su vještice. Maska je vremenom počela da se koristi i na drugim optuženicima kako bi priznali svoja djela.

Kasnije je, međutim, maska koja je trebalo da iznudi priznanje od optuženika postala oruđe za ušutkivanje žena koje su navodno širile tračeve. Nije jasno kako je došlo do toga.

 • Šetnja srama

  Ponekad se smatralo da nošenje maske nije dovoljno. Dio kazne bilo je i poniženje.

  Osim maske, muž bi ženi zakačio i takozvano Skoldovo uzde – što je zapravo bio običan povodac, a onda bi je tako vodio ulicom. Prolaznici su imali pravo da viču na nju i bacaju stvari.

  Ova šetnja srama je često bila veća kazna od same maske.

  Alat je našao primjenu i u ropstvu

  Skoldova maska je korištena i tokom crnog ropstva.

  Nosili su ga da ne bi pričali međusobno i tako ometali jedni duge u poslu. Ili i da se ne bi bez dozvole slučajno obratili gospodaru.

  Tek u 19. vijeku je gvozdena maska konačno prestala da se koristi. (Nationalgeographic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje