Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovako bi moglo izgledati plaćanje u budućnosti (VIDEO)

Preuzmite sliku

Popularno

Kako bi mogla izgledati budućnost kupovine i plaćanja? Koji god scenarij da zamišljate, sigurno niste pomislili na, recimo, skeniranje vena. No, švedski inženjer Fredrik Leifland jest. On je, naime, razvio novi biometrički sustav plaćanja koji će omogućiti korisnicima obavljanje novčanih transakcija za samo nekoliko sekundi. Sustav nazvan Quixter identificira korisnika skeniranjem vena na dlanu, nakon što korisnik unese četiri zadnje znamenke broja svog mobilnog telefona, prenosi CNN.

Sve to traje četiri do pet sekundi pa se predviđa da će Quixter zamijeniti kreditne kartice i druge slične uređaje i načine plaćanja koji su se dosad koristili.

“Ideju sam dobio dok sam stajao u redu u trgovini i na licu mjesta vidio koliko dugo traje plaćanje pa sam se počeo baviti promišljanjem o novom načinu plaćanja koji će ubrzati i pojednostavniti proces kupovine”, objašnjava Leifland.

Sve ovo u teoriji zvuči poprilično dobro, no s obzirom na to da se stalno istražuju i razvijaju novi i brži sustavi plaćanja, teško je predvidjeti kako će to sve zajedno izgledati i u praksi.

“Mnogo je različitih tehnologija koje se razvijaju kako bi se korisnicima omogućili novi načini plaćanja stoga se ne može sa sigurnošću reći koja će od njih biti najbolje prihvaćena. Treba uzeti u obzir da se način plaćanja u supermarketu, recimo, uvelike razlikuje od načina plaćanja u kafiću” , komentira Sarah Clark, urednica NFC Worlda.

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će se Quixter snaći na tržištu, posebice u kontekstu konkurenata od kojih mu je najveći svakako beskontaktna kartica, ali i razne aplikacije dostupne putem pametnih telefona. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: