Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Osmislio lazanje od 30 kilograma i 60 slojeva, a priprema traje dva dana

Preuzmite sliku

Kuhar u restoranu Cucina Calandra u Fairfieldu kaže kako mu je ideja na pamet pala spontano i bez nekog osobitog povoda, a on kao kuhar ionako stalno smišlja nove recepte.

Lazanje od 60 slojeva koje sadrže 30 slojeva tjestenine i 30 slojeva umaka s mesom poslužuju u talijanskom restoranu Cucina Calandra u američkom Fairfieldu.

Lazanje se sastoje od domaće tjestenine i bolonjez umaka, mozzarelle koju izrađuju u restoranu, kremastog bešamela te parmezana, a količina je dovoljna da nahrani manje talijansko selo. Mega lazanje je osmislio Costantino Cammarano.

– Ja sam kuhar. Uvijek smišljam nešto novo – kazao je.

Porcija na tanjiru teška je oko 30 kilograma. Lazanje se pripremaju više od dva dana, a potrebna su dva čovjeka kako bi ih unijeli u rernu te izvadili iz nje. Pečenje je najmanji problem.

  • Cammarano kaže da mu trebaju najmanje tri sata kako bi pripremio mesni umak te složio slojeve. Najteže je održati smjesu da se slojevi ne raspadnu, prenijeti je do rerne i na kraju poslužiti.

    – Kad sam ih radio prvi put, koristio sam aluminijsku foliju. No to nije dobro ispalo – priznao je Cammarano dodajući kako sad koristi posebnu posudu koju su naručili samo za pripremu ovog jela i izrađena je za njih, a sastoji se od nehrđajućeg čelika, prenosi 24sata.hr.

    Također, jelo nikad ne poslužuju toplo jer bi to bio samo nered na tanjiru. Kako bi spriječio raspadanje prilikom rezanja, pečene lazanje Cammarano drži u frižideru barem 48 sati.

  • – Bez toga, ništa od jela – istaknuo je.

    Zato se i porcije prilikom serviranja ne poslužuju sa uspravnim komadima lazanja, nego polegnutima po tanjiru.

    – Čitave lazanje režemo u 30 porcija. Samo jedna porcija je dovoljna za dvoje ljudi, a sadrži više od pola kilograma tjestenine. Ljudi obožavaju naše lazanje. Sve rasprodam u jednoj večeri – zaključio je kuhar.  (Tuzlanski.ba)

     

    Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

     

    Objavu dijeli Food Insider (@foodinsider)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,