Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobični grad koji godinama “spava” pod vodom

Preuzmite sliku

Oko 200 kilometara sjeverno od Moskve crkveni toranj koji se uzdiže s otočića na Volgi čuva uspomenu na historijski dio Kaljazina, koji su Rusi sami potopili krajem tridesetih godina prošlog stoljeća kako bi napravili hidroelektranu.

Temelji crkve ostali su pod vodom, a toranj će nastaviti služiti u novoj ulozi, kao svetionik.

“Usamljeni toranj koji stoji na otočiću i privlači zanimanje turista trebao je biti srušen, ali plan je promijenjen pa i dalje služi kao atrakcija”, otkriva portal Russija Beyond. Dodaju i kako je Kaljazin osnovan u 12. stoljeću te se s vremenom razvio u napredan trgovački i industrijski grad.

  • Do otočića se može doploviti čamcem, pri čemu znatiželjnici mogu naučiti nešto više o izgubljenim spomenicima i građevinama koje spavaju pod Volgom. Praksa potapanja sela i gradova boljševicima nije bila strana. Kako bi izgradili “novu i bolju” Rusiju te gradili umjetna jezera i hidroelektrane uzeli bi stvari u svoje ruke i uništili ono što su trebali da unaprijede industriju.

    Kaljazinski historijski centar nije jedini koji je nestao pod vodom. Vesjegonsk i Korčeva nedaleko od Ribinskog umjetnog jezera te Pučež i Bolgar također su nestali kako bi ustupili mjesto napretku. (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,