Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nebični prizori: “Gladna stabla” progutala klupe, bicikle, saobraćajne znakove…

Preuzmite sliku

Hungry Tree – ili gladno drvo jedna je od popularnih turističkih atrakcija u dublinskom King's Innu. Javorolisna plantana omiljena je meta objektiva jer malo-pomalo guta klupu i čini nesvakidašnji prizor.

To ukrasno stablo česti je stanovnik parkova u cijeloj Europi, a u Dublinu je široko rasprostranjena od 19. stoljeća. Prepoznaje se po listu koji je sličan javorovom, po čemu je i dobila ime.

Nastala je križanjem azijske i američke platane, a osobito je lijepa zbog raskošne košnje. Procjenjuje se kako je dublinsko gladno drvo staro između 80 i 120 godina. Naraslo je do visine od 21 metra i zaokružilo do oko 3,5 metara u širinu.

 • Drvo je posađeno uz klupu od lijevanog željeza, a kako je raslo, tako je i obuhvatilo klupu. Može se vidjeti u vrijeme kada je King's Inn otvoren za javnost, svakoga dana od jutra do večeri. Gladno drvo se našlo i u kampanji političara Zelene stranke Ciarána Cuffea prije četiri godine, kako bi se osiguralo njegovo očuvanje. Tada je istaknuo kako Hungry Tree i susjedna stabla čine “lijep dio istorije sjeverne gradske jezgre“.

  Dublinsko gladno drvo nije jedini gutač predmeta, prenosi punkufer.hr.

  Škotsko drvo-bicikl koje potiče iz 19 stoljeća tokom svog vijeka prisvojilo više predmeta. Osim bicikla po kojem je dobilo ime, živi u „simbiozi“ s metalnim lancem i brodskim sidrom. Nalazi se u nacionalnom parku Loch Lomond and The Trossachs i predstavlja zaštićenu turističku atrakciju.

 • Smatra se da je bicikl-drvo niknulo blizu mjesta otpada kovačnice. Nakon smrti kovača 1923. godine, kovačnica se zatvorila, a zemljište je napušteno, što je omogućilo neometano rast stabla. Osim desetaka metalnih predmeta koji su bili obješeni na granama, drvo je „pojelo“ i bicikl koji se utisnuo u njegovu koru. Metal s kojim živi, drvetu uopšte ne smeta – i dalje služi kao maneken znatiželjnim turistima.

  Postoji još gladnih stabala u svijetu, koja su gutala različite predmete… (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,