Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najviša crkva na svijetu: Nevjerovatan pogled u kojem možete uživati ako savladate 768 stepenica do vrha

Preuzmite sliku

Popularno

Na početku je građena kao katolička, ali 1530. godine „prešla“ je na protestantizam. Naime, u tom razdoblju je došlo i do protestantske reforme, a i sami građani Ulma na referendumu su izabrali protestantizam…

Kad vam neko spomene slavne crkve, pretpostavljamo koje će vam dvije prve pasti na pamet. Jedna je svakako bazilika svetog Petra, koja krasi Rim, tačnije Vatikan. Druga bi na pameti bila Sagrada Familia, legendarno remek djelo Antonija Gaudija kojim se diči Barcelona.

No, ovo priča o jednoj drugoj, koja možda nije toliko poznata svima, a njen toranj najviši je na svijetu. Radi se naime, o crkvi u njemačkom Ulmu. Ova luteranska crkva toliko je visoka, da se sve do 20. stoljeća mogla pohvaliti kako je peta najviša građevina planete. Ipak, nekad u budućnosti, spomenuta Sagrada trebala bi oduzeti ovoj katedrali titulu najviše…

 • Iako se ova crkva često naziva katedralom, ponajprije zbog svoje veličine, pravilno je reći kako se ipak radi o crkvi, te nikad u njoj nije stolovao biskup. Naravno, sama gradnja je zahtijevala jako mnogo vremena, tako da se protegla od gotičkog doba (kasno razdoblje Srednjeg vijeka) pa sve do 1890. godine. Na vrhu građevina mjeri ravno – 162 metra, prenosi punkufer.hr.

  Iako je crkva masivna, ona je ponajprije izgrađena ovako velika zbog ratnih opasnosti. Naime, kad je se počelo graditi, odlazak van gradskih zidina značio je i moguću smrt, tako da se razmišljalo da se napravi i dovoljno veliki zaklon za stanovnike.

 • Na početku je građena kao katolička, ali 1530. godine „prešla“ je na protestantizam. Naime, u tom razdoblju je došlo i do protestantske reforme, a i sami građani Ulma na referendumu su izabrali protestantizam. Ipak, 1543. izgradnja je zaustavljena zbog finansijskih razloga.

 • Na žalost, u Drugom svjetskom ratu, grad je u savezničkim bombardovanjima pretrpio značajna oštećenja. Čak 80 posto objekata gotovo je uništeno, no crkva, nekim čudo, nije pretrpjela oštećenja. Danas je otvorena za posjetioce, te nedvojbeno priča svoju istoriju. Ako želite najbolji pogled, trebate svladati ravno 768 stepenica, i to bez lifta – no ako imate kondicije, itekako se isplati.

  Bilo kako bilo, posjetite ovu crkvu, jer sigurno tom odlukom nećete pogriješiti.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,