Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najveće na svijetu: Groblje aviona na površini većoj od dva Gola otoka

Preuzmite sliku

Davis-Monthan Air Force Base najveće je groblje aviona na svijetu i nalazi se pokraj Tucsona, grada u Arizoni.

Pokriva oko 10.522 kvadratnih kilometara pustinje, a to što se nalazi u pustinji nikako nije slučajno. Naime, suhi zrak, bez vlage, pogoduje čuvanju aviona. Kao odlagalište koristi se još od četrdesetih godina prošlog stoljeća, a 15 godina prije toga prostor je služio kao vojna pista.

Na groblju se nalazi više od četiri hiljade letjelica američkih zračnih snaga, mornarice, obalne straže, kao i agencija od velikog značaja, poput NASA-e. Ovisno o stanju u kojem se nalaze, letjelice se popravljaju ili recikliraju, čekaju dijelove, a mnoge od njih dobiju drugu šansu.

Na groblju aviona ima i pregršt primjeraka koji samo na prvi pogled dižu adrenalin istinskim ljubiteljima letjelica. Kao djeca u trgovini s igračkama, posjetitelji ushićeno upiru prstom u ogromne teretne avione, bombardere i “pile” kao što su A10 Thunderbolt i F-14 Tomcat te ostale jurilice koje su proslavili filmovi poput Top Guna.

U saradnji s muzejom Pima Air & Space svake sedmice organiziraju ture autobusima za posjetitelje kojima mogu prisustvovati samo stariji od 16 godina. Dobro je znati da se inače za turu treba najaviti barem 16 dana ranije kako bi bilo dovoljno vremena za provjeru posjetitelja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,