Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mrlje i kamenac: Očistite dno pegle u nekoliko koraka

Preuzmite sliku

Ako niste među onima koji govore kako veš samo ‘uredno poslože na sušilo, pa bude kao da je popeglan’, sigurno vam se dogodilo da s vrućom peglom pređete preko nekog ljepljivog materijala koji se onda zalijepio za njeno dno, pa ga treba očistiti.

Osim toga, na dnu pegle skuplja se i kamenac, pa se čišćenje preporučuje barem jednom u mjesec dana. Trebati ćete: čisti peškir, sodu bikarbonu, vinski ocat,  toplu vodu, staru četkicu za zube i štapiće za uši od vate.

Od jedne kašice sode bikarbone i dvije kašike vode napravite gustu pastu i nanesite je na mrlje na dnu pegle, možete i preko rupica za paru. Ostavite nekoliko minuta da pasta počne djelovati, pa prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima za uši. U zdjelicu ulijte vinski ocat i u njega umočite četkicu za zube, a zatim s četkicom polako prijeđite preko dna pegle.

  • Peglu napunite vodom, uključite je i pokrenite ispuštanje pare. Zatim je pritisnite o čisti peškir i snažno ‘peglajte’ dok istovremeno ispuštate još pare. Tako će se s dna skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste i octa. Isključite peglu i ostavite je da se osuši, pa prebrišite s čistim peškirom. Ako ništa ne skine tvrdokorne mrlje s dna pegle, na njih nanesite malo paste za zube pa dobro istrljajte sa pamučnom krpom.

    Nakon toga peglu uključite i na pari peglajte tu istu krpu. Uvijek koristite bijelu pastu za zube, nikako paste u boji, a postupak ćete vjerojatno morati ponoviti par puta, pogotovo ako se radi o zalijepljenoj plastici ili sintetičkom materijalu. (vecernji.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,