Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Molekul iz piva ubrzava mršavljenje

pivo molekul
Preuzmite sliku

Ako ste planirali da večeras popijete čašu piva, onda će vas ova vijest obradovati. Pivo sadrži vitamin koji sprečava gojaznost i jača mišićnu snagu !

\"pivo„Čarobni molekul\”, nikotinamid ribozid (NR), koji je pronađen i u mlijeku (moguće je da ga ima u još nekim namirnicama), ne uzrokuje sporedne efekte a može da produži i životni vijek.

Caka je u tome da je on ekstremno mali, težak za pronalaženje i skup za sintezu.

Džonatan Over, direktor Savezne politehničke škole u Lozani, kaže da su eksperimenti na miševima pokazali veliki potencijal molekula.

U članku objavljenom u specijalističkom žurnalu Cell Metabolism, Over je rezultate nazvao „impresivnim\”.

„NR izgleda ima ulogu i u sprečavanju gojaznosti\”, kazao je Over. U saradnji sa Medicinskim fakultetom Weill Cornell u Njujorku, Overov tim je otkrio da su miševi hranjeni visokomasnom ishranom koji su potom uzimali NR značajno izgubili na težini – 60 odsto – u odnosu na miševe koji su bili na istoj ishrani bez NR dodataka.

I nijedan miš koji je uzimao NR nije pokazivao znake dijabetesa, za razliku od drugih miševa. Bio je i u boljoj kondiciji – što je potvrđeno pregledom mišićnih vlakana ispod mikroskopa.

Miševi hranjeni molekulom su takođe bili bolji na testovima izdržljivosti i gubitku tjelesne temperature. Istraživači vjeruju da pojačana doza molekula poboljšava funkciju mitohondrija, dijelova ćelija koji proizvode energiju.

Smatra se da mitohondrije imaju veliku ulogu u procesu starenja a naučnici se nadaju da će, stimulisanjem njihovih funkcija uz pomoć NR molekula, produžiti životni vijek i poboljšati zdravstveno stanje ljudi.

Molekul radi tako što je „uhvaćen\” u ćelije gdje ubrzava metabolizam, slično resveratrolu koji se nalazi u vinu.

Tokom eksperimenata nisu otkrivene nikakve kontraindikacije.

„Izgleda da ćelije uzimaju ono što im treba kad im treba a višak ostaje sa strane, bez transformisanja u bilo koju vrstu štetne forme\”, kaže autor studije Karl Kanto.

Ali taj molekul je teško reprodukovati i veoma je mali. „U ovom trenutku ne možemo čak ni da izmjerimo njegovu koncentraciju u mlijeku, tako da je nemoguće znati koliku količinu treba da popijete da biste vidjeli efekte\”, dodao je Over.

U nekom treutku u budućnosti nastaviće se testiranja i na ljudima, prenosi B92.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: