Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mnogi ne znaju gdje se nalazi: Evropski grad koji nije lako “pronaći”

Preuzmite sliku

Sudeći po prošlogodišnjoj studiji, tek 5 posto Britanaca, 3 posto Nijemaca i 6 posto Izraelaca zna gdje se otprilike nalazi Vilnius i za njega je čulo. Ti su podaci prilično “siromašni” za prepoznatljivost jedne metropole, pa turistička zajednica duhovitim kampanjama pokušava privući ljude, prenosi punkufer.hr.

Turistički ured glavnog grada Litve, Vilniusa, smatra kako dobar dio stranaca pojma nema gdje se grad zapravo nalazi, te su se odlučili našaliti sami sa sobom i pokrenuti u najmanju ruku neobičnu kampanju…

Ovo nije prvi put da su Litavci prilično kreativni. Kampanja nazvana “Vilnius: Amazing Wherewer You Think It Is” šali se s neprepoznatljivošću grada, a zapravo se praktički nastavlja na nagrađivanu kampanju iz 2018. – “Vilnius – G-tačka Europe”, koja je objašnjavala kako je glavni grad Litve poput G-tačke jer “niko ne zna gdje je, ali kad je nađete, fantastično je”.

Sudeći po prošlogodišnjoj studiji, tek 5 posto Britanaca, 3 posto Nijemaca i 6 posto Izraelaca zna gdje se otprilike nalazi Vilnius i za njega je čulo. Ti su podaci prilično “siromašni” za prepoznatljivost jedne metropole, pa turistička zajednica duhovitim kampanjama pokušava privući ljude.

Kako bi označili početak nove kampanje, na web-stranici whereisvilnius.com moguće je zaigrati “igricu” te na taj način osvojiti putovanje u u grad. Naravno, na istoj stranici možete i saznati po čemu je taj baltički grad poseban, pogotovo kad je riječ o kulturi, umjetnosti, istoriji, prirodnim znamenitostima…

  • Također, Litavci su i na ulicama Berlina napravili anketu s pitanjem “Gdje je Vilnius?”, a potpuno nepoznavanje pokazao je velik broj ispitanika. Tako je litavska prijestolnica “stavljana” u Ameriku, pa čak i u Afriku! Stoga su, u cilju prepoznavanja, postavljeni veliki plakati (billboardi) u Londonu, Liverpoolu i spomenutom Berlinu, koji na duhovit način “pokazuju” gdje se nalazi Vilnius.

    “Naposljetku, naš je cilj pokazati da uopšte nije bitno gdje se Vilnius nalazi, već da se radi o sjajnom mjestu za putovanje”, objašnjava Inga Romanovskiene iz turističke zajednice. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,