Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mladiću zatajilo srce nakon što je godinama pio četiri energetska pića dnevno

Preuzmite sliku

Mladi muškarac je pretrpio zatajenje srca nakon što je dvije godine svakodnevno pio četiri limenke energetskih napitaka, stoji u članku objavljenom u časopisu BMJ Case Reports.

Autori članka kažu da je 21-godišnjak patio od biventrikularnog zatajenja srca, gdje su zahvaćene obje strane srca, te da njegovo iskustvo povećava zabrinutost zbog potencijalnih kardiovaskularnih opasnosti uzrokovanih ispijanjem energetskih pića kod osjetljivih osoba.

Pacijent je završio na odjelu intenzivne njege, nakon što je četiri mjeseca osjećao napor pri disanju, gubitak daha u ležećem položaju i gubitak kilograma. Pio je prosječno četiri limenke energetskih napitaka dnevno, što je oko pola litre u danu, od kojih svaka sadrži otprilike 160 miligrama kofeina, kao i taurin i nekoliko drugih sastojaka. Tri mjeseca prije hospitalizacije mladić se osjećao toliko loše i letargično da je bio prisiljen prekinuti sveučilišni studij.

“Pio sam četiri energetska pića dnevno, patio sam od drhtavice i lupanja srca, što je omelo moju sposobnost koncentracije na svakodnevne zadatke i studij. Patio sam od jakih migrena, koje su se pojavljivale u razdobljima kad nisam pio energetska pića, zbog čega sam bio ograničen u čak i ležernim aktivnostima poput odlaska u šetnje“, stoji u izjavi mladića objavljenoj u sklopu članka.

Nakon što je hospitaliziran, testovi su otkrili da je muškarac imao zatajenje srca i bubrega. Njegovo stanje je bilo toliko teško da je medicinsko osoblje razmatralo opciju transplantacije oba organa.

“Ovo je bilo izuzetno traumatično iskustvo. Imao sam problema s pamćenjem, stalno sam se borio da se pomaknem ili govorim, što je na koncu dovelo do nesanice. Preplavljivale su me tjeskoba i depresija“, dodao je o svom stanju.

Prema izvještaju, muškarac je otpušten iz bolnice nakon 58 dana. Simptomi su mu se ublažili, a rad srca mu se poboljšao nakon liječenja i prestanka pijenja energetskih pića. Ipak, autori članka navode da će u nekom trenutku vjerojatno trebati transplantaciju bubrega.

“Teško je predvidjeti klinički tijek oporavka”, navode. Prema izvještaju, muškarac nije imao nijednu historiju bolesti osim prekomjernog unosa energetskih pića. Zabilježeno je još nekoliko slučajeva u kojima su pojedinci razvijali srčane probleme koji su možda bili povezani s konzumacijom energetskih pića. Iako ona postaju sve popularnija širom svijeta, utjecaj prekomjerne i hronične upotrebe takvih proizvoda na kardiovaskularni sistem i dalje je slabo razumljiv.

Autori kažu da bi prekomjerna stimulacija simpatičkog živčanog sistema zbog prekomjernog unosa kofeina mogla potencijalno pridonijeti zatajenju srca. Poznato je i da energetska pića podižu krvni pritisak i također mogu pokrenuti abnormalnosti srčanog ritma.

“Treba dati jasna upozorenja o potencijalnim kardiovaskularnim opasnostima konzumiranja energetskih pića u velikim količinama”, rekli su autori. Pacijent je također rekao da bi kod ljudi trebalo podići svijest o energetskim pićima i potencijalnim učincima njihovog sadržaja.

“Vjerujem da stvaraju veliku ovisnost i da su previše dostupna maloj djeci”, zaključio je mladić. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,