Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Medicinski fenomen: Rođena beba sa bijelom kosom, ali nema albinizam

Preuzmite sliku

Svake godine rode se milioni i milioni beba, i sve su jedinstvene, a od toga – otprilike pet na 100.000 – sa albinizmom. Bence nema albinizam.

Ovo stanje i dalje nije sasvim proučeno, ali se može naći kod svih rasa i etničkih grupa i rezultat je djelimičnog ili potpunog nedostatka pigmenta melanina, što može dovesti do gubitka vida ili, makar, preosjetljivosti na svjetlost.

Međutim, događa se da se beba rodi sa potpuno bijelom kosom, a da se možda ipak ne radi o albinzmu. Bence je rođen 2017. godine u Sekešfehervaru u Mađarskoj, i odmah je za sve bio pravo malo čudo. Beba je bila zdrava, teška skoro pet kilograma, dugačka 53 centimetra. Neobično je bilo jedino to što je njegova kosa bila potpuno bijela.

Svi pregledi su potvrdili da je beba potpuno zdrava, ali, ipak je postojala velika sumnja da se radi o albinizmu. Testiran je nivo melanina u krvi.

Princ šarma

Da li je “sijedu” kosu uzrokovao prenatalni stres – jer mnoge bebe osjete uznemirenost majke dok su u stomaku. Dok je ljekarski tim pokušavao da utvrdi o čemu se radi, Bence je dobio nadimak “princ šarma”.

Glavni ljekar zadužen za Benceov slučaj bio je dr.Zoltan Kumer, koji je zaključio da je melatonina u krvi malo, ali u koži ga je bilo sasvim dovoljno.

Kako je vrijeme prolazilo, doktor Kumer je bio sve bliži zaključku da je gubitak pigmenta u kosi samo privremen i da će se nivo melanina vremenom povećavati.

Iako su roditelji i dalje bili zabrinuti, prihvatili su mišljenje ljekara da bijela kosa ne mora biti simptom albinizma, već da se može raditi i o mutaciji ćelija kose ili o nedostatku vitamina.

Ispostavilo se da Bence nije jedini, iako je vrlo rijetko da kosa bude baš potpuno bijela.

Međutim, ljekari su smatrali da se ovo “stanje” mora odgovarajuće imenovati. Radi se o poliozi. Polioza se odnosi na male djelove tjelesnih malja (ne mora se raditi samo o kosi) kojima nedostaje pigment, i može uticati i na trepavice, obrve… (magazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,