Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Majka ispričala: ‘Moja kćerka je toliko alergična na vodu da joj svaki put izbiju plikovi i osip, morala je odustati svojih ativnosti’

Preuzmite sliku

Danielle McCraven (12) iz Haughtona u državi Louisiana izbijaju bolni plikovi kad god se oznoji ili zaplače, a njezina je alergija na vodu toliko jaka da bi vrući tuš ili opuštanje u kadi mogli biti kobni.

Danielle je dijagnosticirana akvagena urtikarija, stanje za koje se smatra da pogađa manje od 100 ljudi širom svijeta, prije manje od godinu dana. Njezina alergija znači da je morala odustati od plivanja, u kojem se takmičila, i prisiljena je ljeti boraviti u zatvorenom u slučaju da se oznoji i potakne alergijsku reakciju.

Majka Sari (39), rekla je: – Bolno joj je i jako joj je teško, ne znam šta joj prolazi kroz glavu. Nekad je voljela plivati ​​i prošlog je ljeta bila u suzama kad nije mogla ići na kupanje s prijateljima. Može imati anafilaktički šok, pa je opasno po život.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sari McCraven (@queen_sari_1)

Danielle je dijagnosticirana akvagena urtikarija u dobi od 11 godina, kada je prvi put pokazala znakove stanja – tokom tuširanja pojavio joj se osip. U početku je Sari pretpostavljala da je vrućina vode uzrokovala osip, ali kada se pojavio još nekoliko puta, posjetili su doktora.

– Nakon tuširanja, rekla mi je da misli da je alergična na vodu. Rekla sam joj da to nije moguće, već da joj je voda sigurno bila prevruća. Noge su joj bile crvene i svrbjele, postajalo je sve gore. Onda smo jednog dana otišli na kupanje, a ona je bila prekrivena plikovima pa sam je odvela doktoru – rekla je Sari.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sari McCraven (@queen_sari_1)

Doktor je u početku odbijao vjerovati da je alergična vodu i testirao je na sve ostalo. Naime, ovo stanje razvija se u pubertetu i toliko je rijetko da ne znaju dovoljno o tome – kako izgleda ni kako ga liječiti.

Danielle sada dnevno uzima jednu dozu antihistaminika, majka je nadzire pod tušem, ali i nosi injekciju za anafilaktički šok.

– Danielle voli gimnastiku, ali znoj joj izbija. Tamo gdje živimo vrlo je vlažno pa ljeti ne može van. Svaki dan uzima jake antihistaminike, ali i dalje izbijaju plikovi. Sad se samo nadamo da se s vremenom neće pogoršati jer se bojimo da bi se moglo dogoditi najgore – ispričala je. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,