Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lako i jednostavno: Dva kućna trika koja će izvući sve neprijatne mirise iz vaše odjeće

Preuzmite sliku

Ko god se bavi bilo kakvim treningom, zna koliko odjeća u kojoj vježbate može da smrdi kada se natopi znojem. Također, garderoba može da se nakupi najrazličitijih mirisa, poput mirisa hrane, duhana, vlage.

Postoje situacije kada čak ni pranje u mašini sa standardnim deterdžentom ne uspijeva da izvuče neprijatne mirise. A, ni dugo luftiranje ne daje rezultate. E, tada je vrijeme da probate neki od domaćih “lijekova”, koji će odjeći vratiti prijatan i svjež miris.

Soda bikarbona

Zajedno sa deterdžentom, dodajte jednu šoljicu sode bikarbone – i ovaj metod izvlači smrad iz odjeće. Također, mnogi koji su probali ovaj način pranja, kažu da im je odjeća, čak i nakon znojenja zaudarala manje nego ranije.

Alkoholno sirće

Natopite odjeću u mašini kroz kratak ciklus sa hladnom vodom, i potom dodajte šoljicu alkoholnog sirćeta. Nakon toga, odjeću operite na standardana način, sa toplom vodom i deterdžentom. Također, veoma je bitno voditi računa o sljedećim stvarima:

Prije pranja odjeću okrenite na unutrašnju stranu jer tu se sakupljaju znoj i bakterije iz vašeg tijela. Operite odjeću što je prije moguće nakon nošenja. Ako ste u mogućnosti, odmah izvadite znojavu odeću, bez obzira da li je držite u plastičnoj kesi ili torbi za trening. Nemojte da upotrebljavate više deterdženta nego što je preporučeno ili pretrpavate mašinu. Zbog tih grešaka se odjeća teže pere. (objektiv.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje