Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kultura i bonton: Devet navika koje su nama uobičajene, a u drugim zemljama će se protumačiti pogrešno

Preuzmite sliku

U Španiji, kad nekoga ne poljubite u obraz kad ga prvi put sretnete, to se smatra nepristojnim. Ovo je primjer kulturnog bontona, kodeksa ponašanja koji se mijenjaju iz jedne zemlje u drugu, piše Bright Side.

Ponegdje se može dogoditi kulturološki šok, ali uvijek se možemo prilagoditi manirima koje slijede domoroci kako ne bismo izašli kao bezobrazni ili nekulturni, prenosi Tuzlanski.ba.

Bright Side je nabrojao neka neočekivana pravila koja se moraju poštivati ​​u različitim dijelovima svijeta, ako se ne želite suočiti s nepotrebnom neugodnošću.

1. Jedenje rukama u Čileu

U Čileu je bolje da jedete, a da nikada ne dirate hranu. Čileanci smatraju neukusnim koristiti ruke kako biste pojeli bilo šta, čak i grickalice poput pomfrita. Zato za svaki obrok uvijek imaju spremne nož i viljušku.

 • 2. Početi jesti prije najstarije osobe za stolom u Koreji

  Poštovanje starijih vrlo je važno u korejskoj kulturi. Osim što čekate da starija osoba počne jesti, od vas se također očekuje da ostanete dok ta osoba ne završi. Također, kad vam bilo ko stariji ponudi piće, morate ga prihvatiti podižući čašu objema rukama.

  3. Okretanje ribe na tanjiru u nekim dijelovima Kine

  Kinezi su vrlo tradicionalni da čitavu ribu poslužuju kao obrok (na tanjiru). Ali imajte na umu da biste je u nekim dijelovima ove zemlje trebali jesti onako kako se poslužuje. Okretanje ribe smatra se lošom srećom, a povezano je s okretanjem ribarskog broda.

 • 4. Traženje dodatnog sira za vašu pizzu u Italiji

  Italija je poznata po ukusnoj kuhinji. Tamo se smatra bezobraznim tražiti bilo šta što već ne dolazi uz jelo koje je posluženo. Dakle, ako želite dodati parmezan na svoju pizzu, ali ne želite nezadovoljiti poslužitelje, radije to učinite kad oni ne gledaju.

  5. Ulazak u kuću u cipelama u Japanu

  Uobičajeno je da cipele ostavljate na ulazu (ili “genkan”, kako se kaže) kuće, okrenute prema vratima, prije nego što uđete. Ova tradicija potiče iz doba Heian i osim što kuću održava čistom od blata slamnatih sandala ili klompi, u to vrijeme također je to bilo pravilo jer su na podovima od tkanih slamnatih prostirki dopuštene samo bose noge ili čarape – gdje Japanci sjede, jedu i spavaju.

 • 6. Pojesti sve što vam je na tanjiru u Kini

  U Kini se odavno smatra bezobraznim očistiti tanjir. To je pokazatelj da vam domaćin nije ponudio dovoljno hrane. Međutim, ovaj se običaj mijenjao pokretima poput ‘Operation Empty Plate’, čiji je cilj smanjenje rasipanja hrane.

  7. Ako u Indiji ne pojedete svu hranu na tanjiru

  Za razliku od onoga što smo prethodno pročitali o uobičajenom kineskom pravilu, u Indiji je pristojno dovršiti cijeli obrok. Očekuje se da ćete jesti sve što je na vašem tanjiru u znak poštovanja prema hrani, koja se smatra svetom.

 • 8. Klimanje glavom na „uobičajeni“ način u Bugarskoj

  Klimanje je malo drugačije u Bugarskoj gdje odmahivanje glavom lijevo i desno zapravo znači “da”, a tresenje gore-dolje znači “ne”. Bolje budite oprezni kada tamo odgovarate neverbalnom komunikacijom. Samo iz sigurnosnih razloga, možda biste se željeli držati riječi “da”, što znači “da” i “ne”, što znači ne.

  9. Zapisivanje nečijeg imena crvenom bojom u Južnoj Koreji

  U Južnoj Koreji crvena je boja koja znači smrt, pa je obično koriste za obilježavanje nekoga ko je preminuo. Ako ime žive osobe napišete crvenom bojom, vjeruje se da donosi lošu sreću. Zbog toga obavezno sa sobom uvijek nosite i olovku s plavom ili crnom tintom.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,