Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kreativna strategija malog gradića: Iscrtane zbunjujuće oznake kako bi spriječili vozače da prekorače brzinu

Preuzmite sliku

U malom francuskom idiličnom gradiću Bonu, sa svojih 1.700 stanovnika, stanovnici su došli do tačke preloma sa sve češćim neodgovornim vozačima koji jure kroz grad brzinom od 100 km/h, izlažući lokalnu zajednicu nepotrebnoj opasnosti.

Dok se saobraćajne kampanje često susreću sa ograničenim uspjehom, ovaj mali grad je odlučio da pribjegne neobičnom, ali efikasnom pristupu – zamršenim oznakama koje zbunjuju i usporavaju brze vozače.

 • Zamisao lokalnih vlasti je jednostavna

  Koristeći se zavrzlamom čvrstih linija koje se prepliću, vozači postaju zbunjeni i primorani da uspore.

  Uprkos jasnom znaku na raskrsnici koji ograničava brzinu na 30 km/h, mnogi vozači su ga doslovno zaobilazili. Ove komplikovane oznake su se pokazale kao uspješan trik za podsticanje smanjenja brzine, bar privremeno.

  No, skeptici se pitaju koliko će dugo ovaj trik ostati efikasan. Mještani se boje da će vozači brzo shvatiti da je ovo samo privremena smetnja, nakon čega će se vratiti svom starom načinu vožnje velikom brzinom kroz grad.

  Neki smatraju da bi dugoročno rješenje moglo zahtjevati kombinaciju inovativnih saobraćajnih rješenja, kao i svestranih kampanja koje će istinski promijeniti svijest vozača o važnosti usporenog kretanja kroz ovu zajednicu.

  Ideja koju je grad Bon primenio svakako je intrigantna i služi kao podsticaj za druge male zajednice da razmisle izvan okvira i potraže kreativna rešenja za ozbiljne izazove s kojima se suočavaju.

  Kroz kombinaciju tehničkih inovacija, kampanja podizanja svijesti i saradnje s lokalnim vlastima, može se stvoriti dugotrajno rješenje koje će poboljšati sigurnost i kvalitetu života svih građana.

  U zaključku, mali grad Bon nam pruža inspirativan primjer kako se kroz nekonvencionalne metode može privremeno riješiti problem neodgovornih vozača.

  Dok čekamo da se vidi hoće li ove zavrzlame oznake donijeti dugoročne promjene, jedno je sigurno – rješenja koja razbijaju ustaljeni obrazac mogu donijeti osvježenje i boljitak čitavim zajednicama.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje