Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kondicija ili nešto drugo: Zašto ostajemo bez daha kada se penjemo stepenicama?

Preuzmite sliku

Izbjegavanje lifta i hodanje stepenicama umjesto toga može biti teška odluka, ali i fizički izazov, piše Bright Side.

Ostati bez daha može se dogoditi svima nama, čak i ako redovno vježbamo. Srećom, to ne mora nužno značiti da bismo trebali vježbati još više ili da imamo zdravstvenih problema, prenosi Tuzlanski.ba.

Možda imate zdravstvenih problema?

Postoje neke stvari na koje biste trebali paziti ako ostanete bez zraka nakon što se popnete uz stepenice. Ne može biti ništa zbog čega biste bili zabrinuti. Ali ako imate i bol u prsima, otečene noge ili zglobove ili ako počnete kašljati, nazovite svog ljekara jer bi to mogli biti znakovi da ipak imate određenih zdravstvenih problema.

 • Niste zagrijani

  Prije početka treninga obično se zagrijavamo. To je važno jer pomaže zagrijavanju mišića, postupnom povećanju protoka krvi i kisika te smanjenju rizika od povreda.

  A kad počnete hodati stepenicama, brzo prelazite s odmora na puno fizički aktivniju stvar, bez prethodnog zagrijavanja. Zbog toga će vaše tijelo trebati više raditi kako bi vam se u vrlo kratkom vremenskom roku dostavilo više kiseonika u mišiće, a puls će se povećati. Dakle, sasvim je prirodno.

  Nije kao redovni kardio

  Penjanje stepenicama koristi drugačiji energetski sistem od kardio vježbi koje obično radimo. Zove se energetski sistem fosfagena. Koristi se kada vašim mišićima treba puno energije tokom kratkotrajnih, ali intenzivnih aktivnosti. Postoje određeni molekuli koji su potrebni da bi ovaj sistem radio, ali nema ih puno. Zato je normalno da se brže zadišete nakon vrlo kratkog napada intenzivnih aktivnosti, nego nakon dužeg i stabilnijeg kardio tretmana.

 • Mišići se brže zamaraju

  Imate dvije vrste mišićnih vlakana – spori i brzi. Ako ste iskusni trkač, možete trpjeti trčanje na duge staze, zahvaljujući sporim vlaknima koja se manje umaraju, ali nemaju puno snage i izdržljivosti Kad hodate stepenicama, trebaju vam mišići koji se brzo tržu za te brze eksplozivne pokrete, ali oni se brže i umaraju.

  Neko ko ne vježba puno možda neće ostati bez daha tako brzo kao neko ko vježba redovno

  Ako ste trenirali izdržljivost trčeći, više koristite svoja polako trzajuća vlakna i ona se oslanjaju na aerobni metabolizam. Međutim, kada se popnete stepenicama, ti kratki naleti aktivnosti zahtijevaju anaerobni metabolizam. Ovo stvara ugljični dioksid i vodonik, na koje su izdržljivi sportisti osjetljiviji od ostalih ljudi. Zato nekome ko ne vježba puno može biti lakše da se popne stepenicama, nego nekome ko trenira izdržljivost.

 • Kako možete olakšati penjanje stepenicama

  Jednostavno pokušajte češće koristiti stepenice. Budući da to ne radimo puno, razumljivo je da naša tijela nisu navikla raditi takvu vrstu fizičke aktivnosti, a možda će biti i teže nego što očekujemo. Dakle, ako to radimo češće, trenirat ćemo da bismo mogli upravo to.

  Također možete isprobati vježbe poput sprinta, skokova ili drugih eksplozivnih pokreta koji zahtijevaju iznenadne navale energije, kao kad se penjete stepenicama. Još jedna stvar koju možete učiniti je treniranje gluteusa i nogu radeći čučnjeve i iskorake.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,