Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Koliko godina u kojoj evropskoj državi morate napuniti da bi se legalno tetovirali

Preuzmite sliku

Prvo pitanje mladih, odnosno maloljetnih osoba kada posjete tattoo studio jeste da li se mogu tetovirati i da li mi je potreban pristanak roditelja.

Kada govorimo o tetoviranju, mladi obično imaju podijeljena mišljenja. Neki su za tetoviranje i stava su da time iskazuju svoju umjetničku stranu ličnosti, dok su drugi protiv tetovaža i mišljenja su da samo štete tijelu i orgamnizmu. Istraživanja su pokazala da mladi koji se odluče u ranim godinama života na tetovažu, obično nakon nekoliko godina odlaze na popravke iste.

Naime, za tetoviranje maloljetnih osoba u susjednim zemljama ali i šire sve zavisi od vladajućih Zakona.

Oni koji imaju više od 18 godina mogu svojevoljnim pristankom uraditi tetovažu, dok stariji od 16 godina  mogu se tetovirati, ali samo uz pristanak roditelja. Evropske zemlje koje su dozvolile tetoviranje od 16 godine uz pristanak roditelja su: susjedna nam Hrvatska, zatim Irska, Francuska, Njemačka, Španjolska, Portugal, Poljska, Grčka, Slovačka, Cipar, Nizozemska. Tek sa 18 godina tetoviranje je dozvoljeno u navedenim zemljama: Bosna i Hercegovina, Danska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta i Velika Britanija.

@mapofgeography

Legal age to get a tattoo in Europe #foryou #fyp #geography #mapping #europe #repost

♬ original sound – MapOfGeography

 

U ostatku svijeta dobna granica za tetoviranje se također razlikuje od države do države i njihovih Zakona.

U Sjedinjenim Američkim Državama ne postoji zakonska regulativa o dobnoj granici, kao što je to u nekim zemljama Evrope.

U Japanu minimalna granica je sa 20 godina. Navedena dobna granica zapravo predstavlja punoljetstvo u toj državi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje