Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko su “Raja sa biroa” (FOTO)

Preuzmite sliku

Ako niste čuli za Facebook grupu Raja sa biroa, vjerovatno niste aktivan korisnik ove društvene mreže. Njihova prozivka javnih ličnosti morala je katkad izletjeti na vaš news feed. Šale se oni i zezaju na račun svih, a često i na svoj.

Prate sva aktuelna dešavanja od političkih, regionalnih, preko kulturnih do sportskih. Oslobođenje je imalo jedan zanimljiv razgovor sa Rajom sa biroa. Počeli su prije tri godine, a već sada im Facebook stranica broji više od 100.000 fanova.

“Sjedili smo, pili malu s mlijekom u jednom poznatom lokalu. Doduše, jedan je tada pio veliku s mlijekom, jer imao je nekih para, dobio je na bingu. Istom će ovaj jedan: “Hoćemol’ šta praviti?” Mi: “Haj može”. I eto, tako je krenuo danas već poznati svjetski brend Raja sa biroa”, pričaju nam oni svoje prve korake.

“Početak je bio težak k’o i svakom milioneru. Objavljuj, pa nema lajkova, pa sikiracija što ih nema. Kako ćemo? Šta ćemo? Ali imali smo nadu, jer nada je ipak najbitnija. Ona nas je izvlačila skupa sa malom s mlijekom. U jednom periodu smo toliko pili malu s mlijekom, da smo kontali da ćemo morati ići na rehabilitaciju. Dosta smo puta vukli vrata gdje piše “povuci”, a par puta i prošli kroz staklena vrata, ali na kraju smo se izborili sa svim tim i evo danas vozamo dvice ’88. godište 1,6 sekvent/plin o kojima mnogi mogu samo da sanjaju.”

 • Zanimalo nas je da li u njihovim objavama sudjeluju i obični Facebookovci, a oni kažu:

  “U objavama sudjeluje sada već 100.000 ljudi koji nas prate, naravno, ima neka procedura gdje objave moraju da idu na protokol, pa u kabinet da to sve direktor odobri i potpiše, pa se tek onda stavljaju u opticaj. Raja šalju stalno prijedloge. Ustvari, mi smo jedno, oni su mi, a mi smo oni. Ono što mi objavimo objavili su i oni. Imamo mnogo unutrašnjih saradnika koji su slali svoje ideje, slike i koji žele da ostanu anonimni. Tako da im uvijek ispunimo želju, naravno ima i onih koji šalju nevezane stvari, previše ozbiljne, a mi smo tu da se nasmijemo svi skupa i da eto zaradimo puno para.”

  Iako su trenutno hit, te prema broju lajkova i sherova prestižu i najčitanije portale u BiH, lajkovi im, kažu, nisu bitni.

  “Nismo mi nikad brojali lajkove, niti su nam oni ikada bili bitni. Bitno nam je da se raja nasmije i kažu ja kretena ovih.”

 • Međutim, ipak se sjećaju da je post sa najviše lajkova bio jedan oko bauštela. Brojao je više od 10.000.

  Inspiraciju crpe iz svakodnevnog života.

  “Od situacija na kafi, na ulici, drugih ljudi, izreka… Znači, bukvalno sve što se ugleda u nekom trenutku može da dođe kao neka inspiracija. Dovoljna nam je inspiracija sama Bosna i Hercegovina, nažalost, ovakva kakva jeste. Ali opet je naša, pa da je produžena bez mlijeka mi je volimo”, pričaju u prepoznatljivom tonu.

 • Zbog mučne situacije sa vodom u glavnom gradu BiH, na Facebook stranici Raja sa biroa možemo vidjeti postove vezane za nezadovoljstvo redukcijom, pa je u posljednje vrijeme premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković jedan od glavnih na tapeti ove grupe. Neizostavan je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, kojeg nazivaju “El Bake”.

  “Najzanimljiviji likovi su svi koje možete naći u našim objavama. Od ovih “zelenih” pa do ovih “ujedinjenih”. Oni prednjače, naravno, jer nas okružuju ujutro čim otvorimo, pa dok ne zatvorimo oči. Čak mi se desi i da sanjam ujedinjenu ljevicu kako gađa El Baketa saopštenjima, pa se probudim vrišteći sav mokar”, kažu Raja sa biroa.

 • Nije nepoznato da su im više puta pokušali banovati stanicu. Obezbijedili su se oni, zbog svojih fanova, i iznova pravili nove stranice.

  “Pokušavali su i da nas banuju. Tri puta su mi palili auto. Jednom sam pronašao zapaljenu radnu knjižicu pred vratima. Našem kolegi su malog pred školom zaustavili i ponudili mu državni posao kada napuni 18 godina. Ali sve je to dio ovog jako teškog zanata za koji moraš mnoge škole da završiš. Moraš mnogo da trpiš da bi zaradio ovu crkavicu od 4.700 KM bez prevoza, toplog i naknade za odvojeni život”, ističu naši sagovornici.

 • Bosanci i Hercegovci su oduvijek važili za narod sa dobrim smislom za humor, a time se i oni vode. Uvode ironiju, nadrealizam i satiru u naše živote, i kako kažu, ovo je njima samo zabava, da raji olakšaju tmurne dane i svijetle noći.

  “Pazi, živiš u zemlji gdje te okreću sa svih strana, gdje ti je politika sastavni dio života, gdje svaki dan svog života, svaki sat u medijima samo gledaš njihove glave i njihova prepucavanja, a oni platu u džep i na janjetinu. Objaviš jednog, eto ih 10, kažu “ti radiš za ovog”, objaviš drugog, eto ih 10 “radiš za prvog”, objaviš trećeg, eto ih 10 “radiš za ove”, a mi samo radimo za one koji nam daju preko 4.500 maraka.”

 • Na kraju ti ostaju dvije opcije – da plačeš il’ da se smiješ. Mi smo izabrali ovu treću da pijemo malu s mlijekom, plačemo i da se smijemo u isto vrijeme. Pozdravio bih svu raju koja nas prati i zahvalio vam se uz jednu poruku našeg vrlog premijera: “Dakle, uvijek ima načina”, zaključuju Raja sa biroa u razgovoru za Oslobođenje.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje