Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko su najveće pivopije u regiji? Evo na kojem mjestu je Bosna i Hercegovina

Preuzmite sliku

Jeste li se ikada zapitali ko su najveći konzumenti alkohola, tačnije piva sa područja bivše Jugoslavije?

Instagram stranica “Geografski kutak” podijelila je sa korisnicima ove društvene mreže zanimljivu mapu koja prikazuje ko su zapravo najveće pivopije u regiji.

Stranica na spomenutoj mreži dijeli zanimljive podatke i grafike sa informacijama, koje se tiču geografskih podataka kako vezanih za zemlje svijeta, a tako i regije.

Tako se na njihovoj stranici našla i jedna interesantna mapa koja obuhvata kartu bivše Jugoslavije, gdje je označno koliko piva godišnje popiju stanovnici iz 6 zemalja bivše Jugoslavije: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Slovenija.

“Pošto će se u narednim danima vjerovatno popiti makar pola godišnjeg prosjeka, pravi je trenutak za ovu mapu”, naveli su uz objavu.

Na mapi je prikazan broj popijenih litara po glavi stanovnika godišnje

Prvo mjesto u konkurenciji zemalja bivše Jugoslavije odnijela je Hrvatska, gdje se godišnje popije 72,1 litar piva po glavi stanovnika.

Na drugom mjestu nalazi se Slovenija, gdje se u prosjeku pije 69,7 litara godišnje po glavi stanovnika. Treće mjesto rezervisano je za Crnu Goru sa 67,4 litra u prosjeku.

Bosna i Hercegovina je na četvrtom mjestu sa 63,7 litara po glavi stanovnika. Srbija je na pretposljednjem, tj. petom mjestu sa 62,2 litra po stanovniku, a ubjedljivo najmanje piva u regiji piju Makedonci, gdje se godišnje u prosjeku popije tek 33,5 litara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geografski kutak (@geokutak)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje