Utorak, 20. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je bio, zna: Koja država Evrope ima avione oslikane Štrumpfovima i Tintinom?

Preuzmite sliku

Jeste li ikad letjeli u avionu ocrtanom stripovima ili umjetničkim djelima slavnih slikara? Ako jeste, možda je to bilo upravo kompanijom Brussel Airlines.

Svake godine dio njihovih aviona dobije posebno ruho. Do sada smo imali priliku putovati crnim avionom s Tintinom (koji je u to doba bio najčešće fotografisan i spominjan avion u svijetu), avionom u nadrealističnim motivima slavnog slikara Renea Magrittea, avionom s letećim Štrumfovima, avionom s prikazima renesansnih Bruegelovih slika…

Svi oni bili su dio serije „Ikone Belgije“ i vrlo simpatičan način turističke promocije simbola zemlje kroz umjetnost i stripove. To da svaka država ima svoje slavne slikare i nije neka novost, no nije baš svaka postala svjetski poznata zahvaljujući stripovima.

O razlozima zbog kojih Belgiju zovu „zemljom stripova“ već smo pisali, ali podsjetimo još jednom: za vrijeme Drugog svjetskog rata u Belgiji je nastupila prava mala renesansa domaće scene stripova. Do te mjere da je dobila i svoj naziv – bandes dessinees, tj. stripovi za publiku u Francuskoj i Belgiji.

Među najpoznatijima su Avanture Tintina, Lucky Luke, Štrumpfovi i Asterix, a zateći ćete ih u obliku murala na zgradama i ulicama belgijskih gradova. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,