Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Knjige koje će vam promijeniti život

Preuzmite sliku

Postoji mnogo istinski sjajnih knjiga, toliko da vam može biti teško napraviti izbor. Potražite preporuke knjiga za čitanje, da ne biste izgubili vrijeme, novac i što je najstrašnije želju za čitanjem. U našem vremenu, mnoga djela mogu imati baš takav efekt. Ako vam se to dogodi, možete propustiti mnogo. Neopisivo mnogo.

Dolaze hladni zimski dani, ukoliko nemate šta raditi, radite na sebi. Tu uvijek ima posla, knjige su uvijek pravi izbor za tako nešto.

Alkemičar (The Alchemist), Paulo Coelho

Alkemičar je knjiga koja je prevedena na preko 60 svjetskih jezika u 150 zemalja (Guinessov rekord). Mladi pastir Santiago, kreće na put u Afriku da ispuni svoju životnu legendu. Na tom putu susreće likove i proživljava događaje koji ga izravno ili neizravno uče čitavom smislu života.

Doslovno svaka stranica knjige obiluje rečenicama koje se mogu uokviriti i postaviti na vidno mjesto da budu svakodnevna inspiracija. Ako bi morali odabrati samo jednu knjigu da imate na polici, ovo djelo je naša preporuka.

Mali princ, Antoine de Saint Exupery

Ova priča za djecu je djelo koje je prožeto univerzalnim životnim porukama, tako jednostavnim i savršenim da ćete je poželjeti periodično čitati tokom čitavog života. Ovo je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dječakom koji tvrdi da je sa drugog planeta.

Serijal Harry Potter, J.K. Rowling

Sedam knjiga (i osam filmova) o mladom čarobnjaku Harry Potteru su vjerovatno najkomercijalniji serijal svih vremena. U principu, kroz čitav serijal se prožima borba između dobra i zla, odnosno između nadarenog mladog čarobnjaka Harrya i najmoćnijeg zlog čarobnjaka Voldermorta.

Nevjerovatno maštoviti prikazi predjela, borbi, i likova ne mogu ostaviti ravnodušnima ni starije ljubitelje knjige.

Kaluđer koji je prodao svoj ferari, Robin Šarma

Ovo je knjiga koja će vas naučiti kako da ostvarite svoje snove i uzmete sudbinu u svoje ruke. To je priča o vrhunskom advokatu Džulijanu Mentlu, koga je trka za uspjehom i novcem dovela do gotovo fatalnog infarkta. Bliski susret sa smrću natjerao ga je da razmisli o svom životu, o tome čemu zaista teži i šta je suština života i sreće. U potrazi za tim odgovorima odlazi na jedno neobično putovanje, u visine Himalaja među mudrace Sivane, gdje započinje njegov nov, jednostavan život ispunjen vedrinom.

Hektor u potrazi za srećom, Fransoa Lelor

Bio jednom jedan mladi psihijatar po imenu Hektor, koji nije baš bio zadovoljan sobom… Zato je odlučio da krene na put oko svijeta. Gdje god je otišao, pokušao je da ustanovi zašto su ljudi srećni ili nesrećni.

Kombinujući neodoljivu privlačnost Malog princa sa inspirativnom filozofijom Alhemičara, Hektorov put oko svijeta i njegov put u središte ljudske duše je zabavan, pozitivan i pun optimizma, ali i mudar, poučan i jednostavan. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje