Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Japanski naučnici tvrde: Kombinacija kafe i zelenog čaja može produžiti život

Preuzmite sliku

Nova istraživanja naučnika iz Japan ukazuju na pozitivan efekat konzumiranja zelenog čaja i kafe za osobe koje imaju dijabetes tipa 2.

Ova kombinacija, kako tvrde naučnici, potencijalno smanjuje rizik od smrtnosti od svih uzroka za 63% kod osoba koje učestalo, najmanje jednom dnevno, kozumiraju ove napitke. Prethodna istraživanja već su istakla zdravstvene dobrobiti zelenog čaja pokazujući da smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, poboljšava kontrolu glukoze i osetljivost na inzulin.

Ali, novo istraživanje koje su sproveli japanski naučnici na Univerzitetu Kjušu, i bolnici Hakujuji posmatrali su kako konzumiranje zelenog čaja utiče na ljude koji već imaju dijabetes. Proučavali su 4.923 učesnika prosječne starosti od 66 godina u periodu od pet godina.

  • Ustanovili su da su ljudi koji su pili više od četiri šoljice zelenog čaja dnevno imali 40% manji rizik od smrti nakon završetka istraživanja.

    Kao i zeleni čaj, kafa dokazano ima uticaj na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa, ali naučnici su i u ovom slučaju istraživali kako kafa utiče na osobe koje već imaju dijabetes. Istraživanje je objavio časopis “BMJ Open Diabetes Research&Care”, a navodi se da ispijanje dvije ili više šoljica kafe tokom dana smanjuje ukupnu smrtnost za 41%.

    Međutim, kombinovano ispijanje pića sa kofeinom imalo je najbolji efekat. “Kombinacija zelenog čaja i kafe znatno je smanjila smrtnost od svih uzroka za 63% “, pišu autori istraživanja.  Oni koji su pili četiri ili više šoljica čaja i dvije ili više šoljica kafe imali su najveće koristi. Stručnjaci savjetuju da kafu i zeleni čaj konzumirate bez dodatka šećera i mlijeka kako biste dobili pozitivan efekat. (N1)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,