Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Italijanski otok je mjesto najopasnijeg sira na svijetu: Nećete ga naći u slobodnoj prodaji

Preuzmite sliku

U siru se nalaze živi crvi, a iako se sir može konzumirati i na način da se crvi odstrane, mnogi upravo, užitka i originalnosti radi, prilikom posjete Sardiniji, sir žele kušati s njegovim „stanovnicima“. Iz tog razloga, njegova prodaja nije dopuštena, nećete ga naći na menijima restorana, ali ako znate gdje tražite, doći ćete prije ili kasnije do njega…

Italijanski otok Sardinija smjestio se u srcu Tirenskog mora i s distance promatra Apeninski poluotok. Njegova obala okružena je velikim dijelom bijelim plažama, a jednom kad se ovdje okupate, poželjet ćete se kad tad vratiti. Ipak, otok je i brdovit, a upravo na putu u brda i u samim brdima, pastiri proizvode casu martzu – po mnogima, kako prenosi CNN, najopasniji sir na svijetu.

Naime, u siru se nalaze živi crvi, a iako se sir može konzumirati i na način da se crvi odstrane, mnogi upravo, užitka i originalnosti radi, prilikom posjete Sardiniji, sir žele kušati s njegovim „stanovnicima“. Iz tog razloga, njegova prodaja nije dopuštena, nećete ga naći na menijima restorana, ali ako znate gdje tražite, doći ćete prije ili kasnije do njega…

 • Ako ste i vi među onima koji mogu prevladati osjećaj jedenja crva, dobre su šanse da vam se martzu svidi. Naime, ima okus koji podsjeća na mediteranske pašnjake, ali je ujedno i prilično začinjen, pa ćete „aftertaste“ osjećati satima, prenosi punkufer.hr.

  Naravno, neki tvrde i kako je sjajan kao afrodizijak, dok drugi upozoravaju na opasnost, jer bi po njima, crvi mogli preživjeti ugriz i izazvati mijazu koja bi mogla oštetiti crijeva, no praksa ipak govori kako konzumiranjem ovog neobičnog sira nije zabilježen niti jedan takav slučaj.

  Kao što smo već spomenuli, sir je zabranjen za slobodu prodaju, ali ga stanovnici Sardinije i dalje jedu, te ne misle prestati s tom praksom. Ipak, turisti na Sardiniji najčešće kušaju druge stvari, kao što su porcedda sardo (sporo pečeni odojak), somun od tankog tijesta i popularni sir pecorino.

  Kad zavirimo u istoriju teško je reći kad se ovaj sir počeo proizvoditi, jer tek 1909. godine je Vittorio Agnetti, ljekar iz Modene, posjetio Sardiniju te sastavio „kuharicu“ sa šest lokalnih recepata.

 • Što se same proizvodnje tiče, casu marzu počinje se proizvoditi krajem juna, kad dolazi do promjena ovčjeg mlijeka. Sir je za konzumaciju obično spreman nakon tri mjeseca. Iako je zaštićen kao tradicionalni proizvod, talijanske vlasti njegovu su konzumaciju ograničile još davnih dana, pa tako kazne za njegovu prodaju idu i do 52.000 eura. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,